Mii de firme gălățene, restante la plata contribuțiilor pentru angajați

Mii de firme gălățene, restante la plata contribuțiilor pentru angajați
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Aproape 5.500 de firme din Galați înregistrau, la jumătatea acestei luni, restanțe la bugetele de asigurări sociale

Salariații au la dispoziție mai multe căi pentru a vedea dacă firma la care lucrează le-a plătit sau nu contribuțiile la stat.

Conform informațiilor furnizate de Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Galați la solicitarea "Vieții libere", la data de 18 septembrie 2023, un număr de 5.463 de firme din județul Galați înregistrau datorii la bugetele de asigurări sociale. Valoarea totală a acestora era de circa 63 de milioane de lei, mai exact 62.948.037 de lei.

Din datele existente la Oficiul Registrului Comerțului, în Galați erau înregistrați 31.050 de profesioniști activi, din care 22.873 erau persoane juridice și 8.177, persoane fizice (PFA-uri, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale). Un calcul simplu arată că aproximativ una din șase firme din Galați are datorii la bugetele de asigurări sociale.

Există mai multe posibilități prin care salariații pot afla dacă angajatorii lor au restanțe la plata acestor contribuții.

Verifică lista restanțierilor de la ANAF

În primul rând, poți verifica dacă firma la care ești angajat figurează pe lista restanțierilor publicată pe site-ul ANAF, listă care este actualizată, cel puțin teoretic, de două ori pe lună. Procedeul este simplu.

Accesezi adresa anaf.ro/restante și, în căsuța de căutare din josul paginii, scrii numele firmei la care lucrezi. Completezi și codul captcha de validare și dai click pe "Afișează lista". Dacă nu ai niciun rezultat la căutare, înseamnă că angajatorul tău este ok cu plățile. În schimb, dacă apare un tabel cu numele firmei, poți vedea la ce bugete și ce sume sunt restanțe de plată.

Dacă ești înregistrat în Spațiul Privat Virtual, serviciu gratuit pus la dispoziție de ANAF, poți verifica modul în care angajatorul tău declară la Fisc contribuțiile sociale. În SPV vezi însă numai sumele declarate de plată, nu și dacă acestea au fost achitate.

Verifică depunerea declaraţiei la pensii

Casa Națională de Pensii Publice are un sistem prin care fiecare angajat poate verifica online și cu o cerere stagiul de cotizare. Primul pas îl reprezintă crearea unui cont online, prin care vei putea să verifici în timp real numele angajatorilor care au virat contribuția de asigurări sociale (CAS), precum și venitul brut la care au plătit CAS. Trebuie completat un formular cu nume, prenume, adresa de e-mail, seria și numărul actului de identitate și localitatea de domiciliu. Formularul se validează cu codul captcha și se dă click pe "Finalizare". Formularul este trimis pe e-mailul solicitantului și trebuie printat și semnat, după care este depus la Casa de Pensii cu actul de identitate. Ulterior, veți primi un e-mail de confirmare că a fost creat contul pe portalul CNPP. Accesați linkul și activați contul, moment din care veți putea verifica oricând situația declaraţiilor depuse.

Conform reprezentanților Casei Județene de Pensii Galați, vechimea în muncă a unui salariat nu este condiționată de achitarea sau neachitarea contribuțiilor de către angajator, ci doar de depunerea declarațiilor de către acesta din urmă. Cu alte cuvinte, salariatul nu are de suferit dacă nu i se achită contribuția la Casa de Pensii, ci firma angajatoare. Dacă documentele nu au fost depuse sau dacă există neconcordanțe, situația va fi lămurită de către ANAF.

Vezi dacă ți s-au plătit contribuțiile la sănătate

Calitatea de angajat îți aduce beneficiul unor servicii medicale gratuite, dar trebuie să ai achitată contribuția la sănătate. Verificarea acestui lucru este simplă. Accesezi adresa http://cas.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html. Completezi codul numeric personal (CNP) și numărul de verificare afișat, după care ți se generează Codul de IDentificare al asiguraților din platforma informatică a Asigurărilor de Sănătate (CID). Poți primi unul din următoarele două mesaje: "Persoana selectată este asigurată" - caz în care ești la zi cu plata contribuțiilor de sănătate, ori "Persoana selectată nu este asigurată" - caz în care ai o problemă cu angajatorul.

Citit 2604 ori Ultima modificare Sâmbătă, 30 Septembrie 2023 20:35

4 comentarii

  • postat de Adrian
    Vineri, 29 Septembrie 2023 19:09
    89.39.81.***
    Daca statul iti ia pielea de pe tine e normal sa nu platesti...vor prospera cei ce preiau firme. Pana una alta tot cei mari si cunoscuti in galati si firmele de stat dau cele mai mari țepe
    2
    2
  • postat de Albert
    Vineri, 29 Septembrie 2023 18:01
    86.124.202.***
    Managerii ac firme nu răspund pentru neplata? De fapt angajații sunt datori. Legea noua asa spune. Ne am întors la variantele de mult apuse....
    1
    4
  • postat de Sclavi si Latifundiari
    Vineri, 29 Septembrie 2023 17:48
    108.245.201.***
    Vezi ca muncesti la astia si cand sa iesi la pensie ..."canch" . Nu s-a platit nimic si nu ai pensie . Jaf la drumul mare . Asta e Ro/UE si ..
    0
    6
  • postat de Contribuabil
    Vineri, 29 Septembrie 2023 12:33
    81.12.150.***
    Si de ce nu sunt "arse la buzunar"? Eu daca nu platesc impozitul mi se blocheaza conturile ! Asa si lor: blocati-le conturile !!!
    De asta merge tara asta tot in jos, tot in jos....
    0
    6

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.