Concedii forţate cu clopoţei, la ArcelorMittal

Concedii forţate cu clopoţei, la ArcelorMittal
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În ajunul negocierilor pentru Contractul Colectiv de Muncă de la ArcelorMittal Galaţi, apar informaţii neoficiale despre faptul că toţi sau doar unii angajaţi ai Combinatului ar putea fi trimişi din nou în concedii de odihnă forţate.

O justificare pentru acest lucru ar fi o scădere a vânzărilor pe piaţa oţelului, însă trebuie luat în calcul că, din nou, la aceste negocieri poate fi invocată o situaţie economică dificilă pentru Combinat.

Astfel stând lucrurile, cererile de creştere a salariilor pe care sindicatele le vor face se pot lovi de un argument destul de solid al celor din administraţie: piaţa a căzut din nou, iar o creştere a lefurilor ar face compania să intre în dificultate.

Foarte ciudat este şi modul în care se discută despre aceste posibile concedii forţate. Oficialii ArcelorMittal nu doresc să comenteze situaţia ipotetică, iar sindicatele nu au fost, până în acest moment, înştiinţate de către conducere despre acest lucru. Chiar şi aşa, mai toţi muncitorii de pe platforma siderurgică ştiu că ar putea fi trimişi în concediu, până la sfârşitul anului.

Vacanţă cu forcepsul

„Muncitorii din Combinat nu se pot odihni la sfârşitul anului acesta şi pentru următorii ani. În plus, cei care ar putea fi afectaţi de o asemenea decizie pierd din beneficii, şi aici mă refer atât la unele sporuri, dar şi la tichete de masă.

Cred că o astfel de decizie de trimitere a unora dintre salariaţi în concedii forţate ar putea avea nişte legături cu faptul că trebuie să înceapă negocierile Contractului Colectiv de Muncă pe 2011 şi în felul acesta apare o presiune în plus pentru salariaţi şi reprezentanţi ai salariaţilor.

Dar trebuie recunoscut şi că, la sfârşitul fiecărui an, se înregistrează unele fluctuaţii pe piaţa oţelului. Acesta este momentul în care achiziţiile scad, se folosesc stocurile existente etc”, a declarat Gheorghe Tiber.

Liderul Solidarităţii a precizat şi că, exact din acest motiv, negocierea Contractului Colectiv de Muncă la Combinat nu ar trebui să aibă loc la sfârşitul anului, pentru că atunci apar astfel de probleme care pot fi folosite de către administraţie ca justificări pentru a nu majora salariile siderurgiştilor.

„Am mai spus acest lucru şi am să îl repet. Cel mai corect ar fi ca aceste negocieri, care vizează o perioadă de un an, să aibă loc undeva în luna iunie. Nu ar mai apărea astfel de discuţii”, a completat sindicalistul.   

În oglinda retrovizoare

Cu toate că apar din nou discuţii despre posibile dificultăţi la Combinat, trebuie spus foarte clar că nu se traversează aceeaşi situaţie grea ca aceea în care a fost negociat CCM pe 2010.

În primul rând, atunci grupul ArcelorMittal a impus o blocare a salariilor la nivel global. Apoi, la Galaţi, peste 4.000 de oameni care lucrau la ArcelorMittal renunţau la locurile de muncă şi alegeau salariile compensatorii.

Au fost aplicate şi altfel de măsuri care i-au afectat  pe salariaţi, din cauza situaţiei dificile, administraţia Combinatului trimiţându-i în şomaj tehnic, prin rotaţie, pe toţi angajaţii, după ce s-au pus în practică în mod repetat concediile forţate.

Citit 1964 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.