Decât afaceri în România, mai bine în Botswana!

Decât afaceri în România, mai bine în Botswana!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Locul 2 în lume după numărul de taxe care trebuie plătite de firme în fiecare an *

România a coborât în acest an cu o poziţie, până pe locul 56, într-un top de 183 de ţări privind condiţiile de afaceri, realizat de Banca Mondială, fiind depăşită, printre altele, de Kîrgîstan, Botswana, Bulgaria sau Peru!

„Uşurinţa de a face afaceri”, după cum este rezumat setul de criterii în baza cărora a fost efectuat clasamentul „Doing Business 2011”, plasează România sub ţările baltice, Macedonia, Armenia, Azerbaijan sau Tunisia.

Pe de altă parte, potrivit clasamentului Băncii Mondiale, România surclasează economii puternice precum cele din Cehia, Turcia, Polonia, China, Italia, Grecia, Rusia, Brazilia sau India.

Principalul factor pozitiv care susţine poziţia României în clasamentul din acest an este simplificarea insolvenţei firmelor şi a procedurilor prin care se pot obţine permisele de construcţie. Cel mai important factor negativ a fost impozitul minim, însă acesta a fost eliminat de la începutul lunii octombrie.

În acelaşi timp, România este pe locul 2 în lume după numărul de taxe care trebuie plătite în fiecare an de firme, respectiv 113, după Ucraina, cu 135, la polul opus situându-se Suedia şi Hong Kong, cu 2, respectiv 3 taxe pe an.

România ocupă locul 44 în lume după uşurinţa de a începe o afacere, cu 6 proceduri şi un proces care durează 10 zile. 

Firmele din România obţin credite mai uşor decât cele din 168 de ţări prezente în clasament, aceasta fiind de altfel cea mai bună plasare pe criterii a economiei româneşti - locul 15.

Plata taxelor continuă să fie un mare minus pentru mediul de afaceri românesc, sistemul fiscal autohton fiind pe locul 151 în lume după uşurinţa cu care o firmă se poate achita de obligaţiile faţă de stat.

O afacere din România pierde 222 de ore pe an pentru plata celor 113 taxe, iar rata totală de impozitare este de 44,9 la sută.

Citit 772 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.