S-a scumpit canalizarea!

S-a scumpit canalizarea!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Începând de luna aceasta, plătim mai mult pentru apa uzată. Scumpirea nu este, însă, substanţială şi îi afectează doar pe gălăţenii care locuiesc la bloc. Ea este consecinţa directă a faptului că furnizorul local de apă rece şi de servicii de canalizare, Apă Canal, a fost nevoit să se alinieze la normele în vigoare de facturare a debitelor de apă uzată evacuate, în procesul de transformare în operator regional.

Apă Canal a primit recent controlul companiei naţionale Apele Române, de la care aştepta avizul pe noul regulament de funcţionare al societăţii, devenită operator regional de mai bine de o lună.

În timpul verificării, însă, trimişii de la Apele Române au descoperit că societatea factura debitele de apă rece uzată utilizând o formulă care nu mai era de actualitate.

„Există un Standard Român (SR) care reglementează calculul debitelor de apă uzată. Noi rămăsesem pe un Standard vechi, datând de la începutul anilor ’90, conform căruia cantităţile de apă uzată reprezintă 80 la sută din cele preluate din sistemul centralizat de alimentare cu apă rece”.

„Cei de la Apele Române ne-au obligat să ne aliniem la normele actuale, aflate în vigoare de patru ani. Este vorba de Standardul Român 1846/1/2006, potrivit căruia cantităţile de apă uzată sunt identice cu cele preluate din sistemul centralizat de alimentare cu apă rece”, a declarat, ieri, directorul tehnic-producţie al societăţii Apă Canal, Niţă Podaru (FOTO).

Scumpirea serviciului de canalizare nu a fost generată, aşadar, de modificarea tarifului – acesta rămâne la nivelul de 91 de bani pe metrul cub de apă uzată evacuat – ci de aplicarea acestui tarif întregii cantităţi de apă uzată evacuate, şi nu doar unei cote de 80 la sută din ea.

Practic, vorbim de modificarea formulei de facturare a serviciului de canalizare. Oficialii Apă Canal au dat, însă, asigurări că această modificare nu va genera creşteri substanţiale ale facturilor. „Adaosul va fi nesemnificativ”, a afirmat Niţă Podaru (FOTO).

Ca să ne dăm seama cam cât de mic va fi acest adaos, să luăm exemplul unei familii cu trei membri, care consumă zece metri cubi de apă rece într-o lună, apă care, după utilizare, este evacuată prin sistemul de canalizare.

Pentru acest serviciu, familia plătea până acum 7,28 lei, după formula: 91 de bani, atât cât costă metrul cub de apă uzată evacuat, înmulţit cu opt metri cubi, adică 80 la sută din cantitatea de apă rece consumată.

Acum, însă, familia va plăti 9,1 lei, căci tariful de 91 de bani se va aplica tuturor celor 10 metri cubi de apă rece pe care familia i-a consumat. Rezultă că, la 10 metri cubi de apă rece evacuaţi, adaosul va fi de 1,82 de lei. Numai că pentru unii fiecare leuţ contează.

Plătim mai mult chiar de luna asta

Apă Canal le-a trimis deja asociaţiilor de proprietari din Galaţi câte un act adiţional la contractul de prestări servicii. Documentul, care trebuie semnat de reprezentanţii asociaţiilor, prevede tocmai modificarea formulei de facturare a serviciului de canalizare pentru apa rece.

Societatea va utiliza noua formulă pentru a calcula facturile pe luna octombrie, ceea ce înseamnă că gălăţenii vor plăti mai mult chiar de luna aceasta. Atenţie! Vorbim doar de gălăţenii care stau la bloc.

„Modificarea intervine doar pentru consumatorii de la bloc, pentru că cei de la case au plătit dintotdeauna serviciul de canalizare pentru întreaga cantitate de apă rece consumată într-o lună”, a afirmat directorul tehnic-producţie al societăţii Apă Canal, Niţă Podaru.

Deşi nesemnificativă, această majorare este contestată de gălăţenii de la bloc, a căror problemă este una de principiu. „Până acum, plăteam canalizarea pentru 80 la sută din apa rece consumată, ceea ce era oarecum echitabil căci nu toată apa se întorcea în sistem”.

„Acum, însă, trebuie să plătim pentru 100 la sută. Asta ce înseamnă? Că toată apa se întoarce în sistem? Gălăţenii nu mai beau apă de la canal, nu mai gătesc, nu mai udă florile?”, ne-a spus administratorul unei asociaţii de proprietari din cartierul Mazepa.

Citit 1817 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.