Conservele de Tecuci – marca de acasă

Conservele de Tecuci – marca de acasă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Contec Foods este lider de piaţă, cu o cifră de afaceri de peste 17 milioane de euro * „Efectul tomata” asupra producţiei * Meniu a la Tecuci: de la muştar şi murături la salate exotice, sărmăluţe, zacuscă şi fasole cu ciolan * Gastronomia tecuceană, încercată cu succes în Franţa, Italia şi Germania *

Unul dintre puţinii stâlpi de rezistenţă care au mai rămas în picioare în Tecuciul greu încercat de cutremure economice fel de fel este fabrica de conserve Contec Foods.

Cu o cifră de afaceri de  17 milioane de euro, cu 400 de angajaţi,  cu o gamă de peste 150 de produse, fabrica tecuceană este cel mai mare producător de conserve din ţară, nefiind, practic, magazin care să nu aibă pe rafturi marfă de Tecuci.

Asta nu înseamnă că la Contec Foods toate sunt bune şi frumoase. Nici măcar o afacere de succes nu este lipsită şi de momente mai grele, ne-a mărturisit managerul  Vicenţiu Bercescu (FOTO 2):

„Criza economică ne-a afectat, ne afectează şi ne va afecta în continuare. La vânzări am avut o scădere de 10-15 la sută, per total. Dar au mai fost probleme şi în ce priveşte asigurarea materiei prime. Agricultura a avut anul acesta suişuri şi coborâşuri, cu efectele de rigoare asupra producţiei”.

De exemplu, deşi Tecuciul este considerat a fi situat în mijlocul unui veritabil paradis al tomatelor, anul acesta lucrurile au şchiopătat serios în această privinţă.

„La roşii noi am avut contracte pentru o cantitate de 7.000 de tone şi abia am reuşit să acoperim 1.000 tone. Asta în condiţiile în care noi le-am şi dat bani în avans fermierilor pentru a cumpăra sămânţă de calitate, dar din cauza secetei roşiile nu s-au făcut”.

„Şi mai tare ne-a lovit faptul că noi am luat şi o combină de recoltat roşii, am făcut şi o instalaţie de concentrare a roşiilor şi pastă de tomate, investiţii de vreo 500.000 euro. Din lipsa materiei prime, nici nu am reuşit să facem pastă concentrată din roşii”, ne explică directorul Contec Foods.

Cu zacusca la putere

Din fericire pentru fabrica tecuceană, anul acesta a fost mai bogat la producţia de vinete, de ardei gras, de ceapă, iar contractele ferme încheiate cu fermierii au asigurat un flux constant de materie primă pentru o gamă variată de produse.

„Se cuvine să remarc relaţia foarte bună pe care o avem cu fermierii. Legume aducem din comunele limitrofe, dar avem legături cu producători din toate zonele importante ale ţării. Aşa că, anul acesta, am adus materie primă de la Galaţi, Brăila, Giurgiu şi chiar mai departe”.

„În fiecare an, încă din decembrie încep discuţiile cu fermierii astfel ca, până în februarie cel târziu, contractele să fie încheiate. Oamenii ştiu că au vânzarea asigurată, nu trebuie să stea cu marfa la capătul tarlalei, iar eu ştiu că am materia primă pentru conserve asigurată”, a arătat managerul Vicenţiu Bercescu.

Anul acesta, date fiind circumstanţele… legumicole, la putere a fost zacusca.

„Da, vinete au fost din belşug, aşa că am mers foarte mult pe zacuscă, mai ales că este şi foarte căutată. Dar nu a fost chiar atât de simplu, pentru că noi suntem printre puţinii din ţară care facem zacusca cu vinete coapte, nu fierte sau mai ştiu eu cum. Iar coacerea vinetelor, curăţarea lor, presupune foarte multă muncă manuală”, ni se explică.

Şi cum unde intră zacusca intră şi tocana de legume, şi aici producţia a fost foarte mare. Dar principala strategie de a compensa efectele crizei sau lipsa materiei prime pe anumite paliere, a fost o diversificare a gamei de produse.

Contec Foods Tecuci are secţie de prelucrare a legumelor, dar şi secţii pentru producerea de muştar, de maioneză, secţie de prelucrare pentru conserve cu carne, în care se lucrează în flux continuu.

Aşa se face că fabrica este un veritabil labirint gastronomic în care se produce de la clasicele paste de tomate, bulion, murături până la conserve de fasole cu cârnaţi, sărmăluţe, tocane fel de fel, salată de boeuf, sosuri pentru salate.

Iar gama este completată de dulceţuri şi compoturi din toate fructele pământului, inclusiv din unele mai „exotice”, precum dulceaţa de trandafiri sau de fructe de pădure, compoturi de ananas sau fructe tropicale.

„La unele produse primim şi materie primă de la export, din Bulgaria, Grecia, Turcia. De exemplu, la noi ar fi un chin să facem rost de petale de trandafiri, aşa că preferăm să importăm”.

„Aşa se face că, în prezent, avem o gamă atât de largă de produse pe care le vindem atât sub brandul nostru de bază - Olympia, cât şi sub alte branduri pe care le-am lansat, precum Winmark, Picnic Land, Magic Chef sau De acasă”, a arătat directorul Contec Foods.

Conserve fără frontiere

De la marile supermarkekturi până la mai micile magazine de cartier, conservele de Tecuci se găsesc la loc de cinste, mai ales că distribuţia produselor este asigurată prin firma mamă, Marathon Group. Dar, în ultimii ani, minunăţiile gastronomice au ajuns şi la export, în ţări precum Italia, Franţa, Spania, Germania, chiar Grecia şi Marea Britanie.

„La început ne-am adresat în special ţărilor în care erau comunităţi de români. Produsele au avut succes pentru că respectă reţetele tradiţionale. Dacă pui pe masă sărmăluţe, o fasole cu ciolan sau o salată boeuf făcută în fabrică şi unele făcute în casă nu este absolut nici o diferenţă”.

„Dar, mai nou, sunt ţări în care nu ne mai adresăm strict comunităţilor de români, ci cu reţele de distribuţie, semn că fie şi pentru un francez sau un german, reţetele româneşti nu sunt de lepădat”, explică dl Vicenţiu Bercescu.

Şi planurile de viitor arată bine. Astfel, am aflat că fabrica tecuceană nu numai că va achiziţiona noi şi noi echipamente pentru liniile de producţie, dar îşi va lărgi şi spaţiile de depozitare cu camere de frig de 300 mp.

Dar, o veste interesantă este aceea că fabrica tecuceană va deveni nu peste mult timp şi producător de… apă plată!

„Vom realiza o linie de îmbuteliere a apei plate, aceasta urmând să fie gata până la sfârşitul anului acesta, începutul anului viitor. Vom avea un puţ propriu, cu izvor de la o adâncime de 170 metri”, ne-a declarat managerul Contec Foods.

Şi uite aşa, nu numai că zacusca sau sărmăluţele „De acasă” concurează gastronomia franţuzească, dar - cine ştie? - într-o zi vom afla că apa plată de Tecuci merge la concurenţă cu apa de Evian.

Citit 8766 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.