Pentru micii fermieri, mai puţine „hârtii”, bani mai mulţi

Pentru micii fermieri, mai puţine „hârtii”, bani mai mulţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Noile regulamente europene vor încuraja dezvoltarea gospodăriilor ţărăneşti, a declarat pentru „Viaţa liberă”, comisarul pentru Agricultură, Dacian Cioloş (FOTO) *

Reechilibrarea nivelului subvenţiilor, prin simplificarea sistemului aplicat fermelor mici şi introducerea unor plafoane pentru fermele mari, precum şi facilităţile privind dezvoltarea rurală sunt principalele elemente cuprinse în viitoarea reformă a Politicii Agricole Comune (PAC), care se vor resimţi la nivelul fermierilor români, a declarat, pentru „Viaţa liberă” Galaţi, comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, în cadrul întâlnirii organizate prin programul „Bursele europene: „Jurnalişti în dialog”, iniţiat în parteneriat de Comisia Europeană, Freedom House şi Bancpost.

Puncte forte în reforma PAC

Comisarul european Dacian Cioloş a precizat că o atenţie deosebită va fi acordată sprijinirii fermelor de semisubzistenţă, astfel încât acestea să devină mai active pe piaţă şi să asigure venituri decente fermierilor.

„Intenţia noastră este ca, pornind de la ideea că în tipul acesta de gospodării există unele care ar putea evolua spre o producţie destinată pieţei, iar oamenii care produc acum la nivel de semisubzistenţă ar putea să producă - nu la nivel de mari afaceri, dar măcar cât să-şi asigure un trai cu adevărat decent - să facem două lucruri: primul, să propunem un sistem de plată directă simplificat, poate chiar un sistem forfetar pentru fermele mici”.

„Adică, fermierul să nu mai fie nevoit să vină la dosar cu toată documentaţia de control pe teren, cu tot felul de declaraţii şi hârtii ca să primească o subvenţie pentru două, trei hectare sau pentru câteva animale, ci, dacă este înregistrată ca fermă, gospodărie, care produce un minim de produse pentru piaţă, să poată primi o subvenţie forfetară care, până la un anumit nivel, să aibă o formă de aplicare simplificată.

„În al doilea rând, prin programul de dezvoltare rurală dorim să introducem nişte facilităţi investiţionale, tot după nişte proceduri mai simple, să avem nişte facilităţi pentru grupuri de mici producători. Asta pentru că mulţi fermieri nu o să investească individual, dar pot să investească în grup - pentru un tanc de răcire, pentru un mic atelier de procesare etc. De exemplu, într-un sat din Bucovina am văzut vreo 15 femei care au fructe şi fac dulceaţă. Ele şi-au făcut un mic atelier, un fel de bucătărie mai mare care corespunde normelor igienice, unde îşi fac dulceaţa şi, după asta, fiecare îşi vinde părticica pe piaţă”.

„Investiţiile acestea mici dorim să le încurajăm, să se poată finanţa prin programul de dezvoltare rurală printr-o modalitate mai simplificată. Nu în ultimul rând, ne gândim şi la formule prin care să putem finanţa servicii de consultanţă în întocmirea proiectelor pentru micii producători”, a explicat comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş.

Ce-i al fermierilor e pus deoparte

Criza economică a mai temperat dorinţa unor state membre de a reduce bugetul destinat Politicii Agricole Comune, chiar dacă el va suferi, totuşi, anumite modificări, a precizat comisarul Dacian Cioloş.

„Anul trecut, acum doi ani, se vorbea de tăieri de 20-30 la sută din bugetul PAC. Acum cred că am depăşit o asemenea fază. Asta şi datorită crizei. Veniturile agricultorilor erau oricum inferioare cu vreo 15-20 la sută faţă de venitul mediu european, iar criza a accentuat şi mai mult decalajul”.

„Şi cum în mare parte veniturile agricultorilor depind şi de sistemul acesta de susţinere directă, dacă mai tai şi din asta, atunci condamni capacitatea de producţie. Asta nu înseamnă că bugetul va rămâne acelaşi. Probabil că va fi o reducere lejeră şi treptată, în funcţie de bugetul global, dar nu se mai pune problema de tăieri de o treime din bugetul PAC”, a mai arătat comisarul.

Citit 1588 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.