În cele nouă luni de când s-a lansat platforma Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă (ANOFM) de evidență a activităților casnice și de plată a acestora cu tichete valorice, aproape 800 de gălățeni s-au înregistrat ca prestatori de servicii casnice, iar peste 500, ca beneficiari. Aceste cifre, furnizate „Vieții libere” de AJOFM Galați, pot părea drept un succes pentru platforma dedicată activităților casnice, însă bilanțul sumelor plătite pe durata acestor nouă luni este mult sub așteptări, chiar derizoriu.
La sfârșitul lunii aprilie a anului trecut, a devenit funcțională platforma tichete.anofm.ro de evidență a activităților casnice. Marea noutate adusă de această platformă este aceea că persoanele fizice pot angaja și plăti legal personal pentru activități casnice, iar prestatorii beneficiază de drepturi pe care le au și angajații, tichetele valorice cu care sunt plătite serviciile fiind purtătoare de beneficii de asigurări sociale și de sănătate.
Pe platforma tichete.anofm.ro, există trei tipuri de profiluri. Primul îl reprezintă Beneficiarul (persoana fizică în folosul căreia prestatorul casnic desfășoară activitatea), al doilea este Prestatorul casnic (înregistrat și verificat în sistem guvernamental, cel care oferă contra cost serviciile solicitate de beneficiar), iar al treilea este Angajatorul (entitate cu personalitate juridică ce achiziționează tichete pentru a le oferi, ca stimulent, propriilor angajați).
Avantajul pe care îl aduce înrolarea în platformă și furnizarea serviciilor în baza tichetelor valorice este faptul că lucrătorii casnici beneficiază de asigurări de pensie și sănătate cu condiția preschimbării a cel puțin 85 de tichete de activități casnice, respectiv 1.275 de lei/lună. Din valoarea de 15 lei a unui tichet, 3 lei reprezintă contribuțiile necesare prestatorului pentru a beneficia de asigurarea de pensie și sănătate, fără să fie nevoie de un contract de muncă între părți, susține ANOFM.
Sub 10.000 de euro plătiți cu tichete, în județul Galați, în nouă luni
Conform informațiilor furnizate de AJOFM Galați la solicitarea „Vieții libere”, în perioada 1 mai 2024 - 4 martie 2025, pe platforma tichete.anofm.ro s-au înregistrat 565 de beneficiari din județul Galați (dintre care 277 au achiziționat tichete valorice), precum și 763 de prestatori (din care 548 au preschimbat tichete). De asemenea, cinci firme s-au înregistrat ca angajatori, însă niciuna nu a încheiat vreun contract.
În total, în cele nouă luni de la lansarea platformei ANOFM, în județul Galați s-au achiziționat 2.812 tichete valorice, din care 2.384 au fost preschimbate. La o valoare a tichetului de 15 lei, rezultă că suma totală plătită de gălățeni pentru activitățile casnice „declarate la stat” a fost de circa 42.000 de lei, adică mai puțin de 10.000 de euro, pe durata a nouă luni. Astfel, gălățenii au plătit lunar, în medie, circa 1.000 de euro în tichete valorice pentru activități casnice. Din orice punct de vedere am privi, este puțin, foarte puțin pentru un județ întreg. Vreo mie de euro costă, aproximativ, curățarea pereților, văruitul și pusul parchetului într-o singură cameră de bloc mai răsărită...
Câini plimbați pe tichete valorice
În pofida prejudecății că instalatorii și „meșterii” ar putea beneficia cel mai mult de aceste tichete valorice, realitatea este alta. Conform datelor furnizate de AJOFM Galați, domeniile cu cele mai multe tichete răscumpărate au fost curățenia și igienizarea locuinței, serviciile de acompaniere sau socializare a persoanelor dependente, realizarea de cumpărături și gătitul. De succes s-au mai bucurat activități ca încărcatul/descărcatul de obiecte casnice, spălarea și călcatul rufelor, dar și tăierea lemnelor și căratul materialelor de foc. Nu în ultimul rând, cu tichete valorice s-au achitat și activități de plimbare a câinilor sau a altor animale de companie.