Avocatul Remus Borza, coordonatorul firmei Euro Insol, care se ocupă de concordatul preventiv al combinatului Liberty Galați, a anunţat că Furnalul nr. 5, singurul operaţional de pe platforma siderurgică, va fi repornit la jumătatea lunii viitoare.
„Am luat deja decizia de a porni furnalul în intervalul 10-20 aprilie. De săptămâna asta o să începem operațiunile de preîncălzire a furnalului, care durează 27 de zile”, a declarat Remus Borza, pentru site-ul Europa liberă. Furnalul 5 al combinatului gălăţean este oprit de circa zece luni, de la finalul lui iunie 2024.
De asemenea, Borza a spus că în două săptămâni vor fi pornite și laminoarele, pentru a onora solicitările de tablă groasă şi tablă galvanizată ale clienților tradiționali.
Datorii totale de 4,4 miliarde de lei
Avocatul Remus Borza crede că situația de la combinatul siderurgic poate fi redresată, chiar dacă Liberty Galaţi a înregistrat în 2024 datorii de 4 miliarde de lei și totalizează, în prezent, datorii de 4,4 miliarde de lei. Potrivit lui Borza, costurile fixe ale combinatului sunt de 15 milioane de euro lunar, chiar dacă nu produce nimic, iar costurile cu salariile sunt de opt milioane de euro.
O parte din datorie, de circa 743 milioane de lei, este reprezentată de o creanță deținută chiar de patron, miliardarul indian Sanjeev Gupta, pentru care consiliul de administrație a convocat o adunarea generală în care îi va solicita acționarului majoritar să renunţe la aceşti bani, prin transformarea în acţiuni, cel mai probabil "la pachet" cu aprobarea creditului din partea statului român.
Confruntat, pe lângă numeroase cereri de insolvență, cu salarii restante și amenințarea de a fi decuplat de la rețeaua electrică, Liberty Galați a decis la începutul lunii martie să ceară intrarea în concordat preventiv, procedură care îi permite să negocieze un acord cu creditorii pentru a-şi restructura datoriile, în încercarea de a evita intrarea în insolvență. În perioada de patru luni, cât se află sub "umbrela" concordatului, combinatul va putea să folosească creditul de 750 milioane de lei, primit de la banca de stat Exim Banca Românească, pentru cheltuielile necesare reluării producției.
Producţie de şase ori mai mică decât capacitatea
În context, ministrul Economiei, Bogdan Ivan, a declarat, la Europa liberă, că "uzina de la Galați va fi salvată" și că va asigura materie primă pentru patru dintre fabricile româneşti de armament, cele de la Braşov, Cugir, Sadu și Dragomirești, care produc, printre altele, grenade antitanc, aruncătoare de bombe, arme de calibru mic, muniție de artilerie, bombe explozive și elemente pirotehnice.
Față de capacitatea sa actuală de 3 milioane de tone de oțel, Liberty Galați a produs în 2024 de șase ori mai puțin, circa 0,5 milioane de tone, conform datelor zf.ro. Pentru a evita insolvenţa, este nevoie, potrivit calculelor profit.ro, de o producţie de cel puţin 2 milioane de tone de oţel. Performanţa maximă a combinatului s-a înregistrat în 1988, când Sidexul de atunci a produs 8,2 milioane tone de oţel.