„La Combinatul de la Galați, oamenii produc oțel, nu lingouri de aur”, a declarat eurodeputatul Dan Nica, liderul delegației S&D în Parlamentul European, miercuri, 2 aprilie, în cadrul unei noi intervenții pe tema prețurilor mari la energie.
Dan Nica i-a cerut vicepreședintelui Comisiei Europene, Stéphane Séjourné, să ia măsuri urgente în fața crizei prețurilor la energie, care afectează industriile esențiale. Europarlamentarul gălățean a făcut referire în mod special la Combinatul Liberty Galați, unde producția de oțel, esențială pentru economia locală și națională, este pusă în pericol de prețurile ridicate ale energiei.
„Domnule vicepreședinte Séjourné, răspundeți de industriile strategice ale Uniunii Europene și sunt mari speranțe legate de măsurile pe care trebuie să le luați. Energia este o cauză principală pentru care aceste industrii strategice de oțel, aluminiu, sunt necompetitive. La Combinatul de la Galați, oamenii produc oțel, nu lingouri de aur, deci nu se poate să existe un preț al energiei care să fie în afara oricărei limite. Prețurile spot în România au crescut de două ori luna trecută față de anul trecut. Toată lumea așteaptă să luați măsuri față de cei care s-au ocupat cu specula în energie și care au condus la o creștere fără precedent a prețurilor la curent și la gaze naturale. Verificați ce se întâmplă cu investigațiile pe REMIT. ACER are peste 300 de cazuri de practici înșelătoare și nu s-a luat nicio măsură. Și vă mai cer să faceți ceva cu interconectarea între Austria și Ungaria. În Europa de Est, unde se află și țara mea, România, dar și Grecia și Bulgaria, se plătește un preț mai mare pentru că se refuză acei 20 de km de interconectare”, a susținut Dan Nica în Parlamentul European.
Reamintim că, la începutul lunii martie, Liberty Galați a inițiat procedura de concordat preventiv, ce îi permite să negocieze un acord cu creditorii pentru a restructura datoriile și a reface echilibrul financiar al afacerii. Practic, este un instrument de prevenire a insolvenței, care facilitează salvarea și reorganizarea companiilor. Conform administrației combinatului gălățean, procedura concordatului preventiv a fost inițiată în contextul schimbărilor geopolitice generate de prețurile mari ale energiei și de războiul prelungit din Ucraina, al noilor tarife impuse de SUA asupra importurilor de oțel și în lipsa unor măsuri reale de protecție a industriei siderurgice la nivelul Uniunii Europene față de importurile uriașe din afara spațiului comunitar.
Conform avocatului Remus Borza, coordonatorul firmei Euro Insol, care se ocupă de concordatul preventiv al combinatului, Liberty Galați totalizează în prezent datorii de 4,4 miliarde de lei, din care 743 milioane de lei sunt datorii către acționarul său majoritar.
Până la jumătatea acestei luni este așteptată repornirea Furnalului 5, singurul rămas pe platforma siderurgică, după ce Guvernul României a aprobat, printr-un memorandum, extinderea unui credit de capital de lucru din partea EximBank, în valoare de 350 milioane de euro, care are ca destinație exclusivă aducerea de materii prime, de la cocs până la alte produse necesare repornirii furnalului.