BNR semnalizează o viitoare depreciere a leului

BNR semnalizează o viitoare depreciere a leului
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Piața valutară continuă să fie monitorizată atent de către banca centrală, iar culoarul de tranzacționare s-a îngustat de mai multe săptămâni în intervalul 4,976 - 4,978 lei. Înainte de minivacanța de Paște, cursul euro a scăzut marginal de la 4,9775 la 4,9773 lei.

Însă, minuta ședinței BNR din 7 aprilie, când s-a decis menținerea ratei de referință la 6,5%, valoare stabilită în august trecut, atenţiona asupra faptului că "riscurile la adresa cursului de schimb al leului sunt în creștere". Membrii Consiliului  de Administraţie al BNR au evocat în mai multe rânduri "deficitele gemene mari și incertitudinile asociate procesului de consolidare fiscală, precum și măsurile de politică comercială ale administrației SUA, de natură să sporească volatilitatea pe piața financiară internațională și să afecteze percepția de risc a investitorilor față de regiune, dar și să influențeze conduita politicii monetare a băncilor centrale majore."

Maxime istorice în serie pentru aur

Recordul atins de uncie de 3.317,80 dolari nu a rezistat decât o zi, aceasta urcând joi la 3.359,90 dolari.

Evoluția din piețele specializate a provocat creșterea prețului gramului de aur de la 465,3330 lei la 467,2986 lei, nou maxim istoric.

Uncia de aur s-a apreciat de la începutul anului cu 26%, pe fondul lipsei de predictibilitate a politicilor din domeniul tarifelor a administrației de la Casa Albă, motiv pentru investitori să caute active considerate drept refugii, precum metalul galben, francul elvețian sau yenul japonez.

Reamintim că până de curând dolarul și obligațiunile emise de Trezoreria SUA erau considerate cele mai sigure plasamente.

Investitorilor privați li se adaugă băncile centrale, care sunt cei mai importanți cumpărători de aur, sau fondurile de tip ETF ale căror acțiuni sunt garantate cu aur în format fizic.

În aceste condiții, analiștii de la Goldman Sachs prognozează atingerea pragului de 4.000 de dolari/uncie până la mijlocul lui 2026.

Finanțele au atras mai puţini bani

Joi, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 5,89%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 5,99%, iar cel la 12 luni s-a menţinut la 6,07%.

Creșterea dobânzilor solicitate de către băncile sau clienții lor la licitațiile pentru titlurile de stat cu scadența scurtă a redus sumele atrase de Trezorerie. Finanțele au atras joi 662,3 milioane de lei, față de o valoare programată a emisiunii de 800 milioane de lei. Scadența titlurilor este în martie 2026, iar randamentul mediu a fost de 6,26%/an.

Dolarul continuă să scadă faţă de euro

Euro a crescut joi la 1,1344 - 1,1410 dolari, iar media dolarului a scăzut de la 4,3806 la 4,3756 lei.

Cursul francului elvețian a scăzut la 5,3554 lei, iar cel al lirei sterline a coborât la 5,7940 lei.

Media monedelor din regiune s-a întărit la 4,2879 zloți/euro, după deprecierea de miercuri la 4,3033, respectiv, la 407,65 forinți/euro.

Bitcoin se tranzacționa în culoarul 83.832 - 85.007 dolari, valori apropiate de cele de miercuri, iar ethereum fluctua între 1.575 și 1.610 dolari.

Citit 1252 ori Ultima modificare Joi, 17 Aprilie 2025 18:01

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro