Banca Națională a României (BNR) a anunțat marți, pentru prima dată, un curs interbancar de 5,03 lei pentru un euro. Cursul anterior a fost de 4,97, iar diferența de 6 bani reprezintă o depreciere de 1,2%.
Un curs depreciat va scumpi importurile și, pe de altă parte, îi va ajuta pe exportatori să încaseze mai mulți lei pe valuta facturată, scrie HotNews.
La bănci și la casele de schimb cursul euro variază între 5,11 şi 5,29 lei.
„În mediul actual, chiar și un giroscop foarte performant s-ar confrunta cu probleme de precizie”, spune economistul șef al unei mari bănci, citat de HotNews.
Ratele celor care au împrumuturi la bănci în euro vor crește ușor. De exemplu, dacă până acum aveai o rată la credit de 300 de euro (1.491 lei, la cursul de 4.97 lei/euro), aceasta va crește cu 18 lei, dacă euro urcă la 5,03 lei, mai scrie sursa citată.
Cursul de schimb ar putea să revină în următoarele zile la valori mai mici de 5 lei pentru un euro, după ce marți a trecut de acest prag psihologic, a declarat pentru Agerpres analistul economic Dragoș Cabat, membru în Consiliul Director al CFA, cofondator Cabat&Pah Investments. „Înseamnă că a fost o presiune foarte mare pe cursul de schimb și probabil că în zilele următoare se va duce înapoi sub 5 lei/euro. Aceasta este predicția mea”. „Dacă vom avea și o depreciere a cursului de schimb, în plus față de volatilitatea politică, și mai ales cu posibilități foarte rele de a aluneca spre izolaționism, de a rupe legăturile cu Uniunea Europeană, dacă ținem cont și de inflația pe care o avem, cea mai mare din Europa, dacă ținem cont și de întregul context intern și internațional, economic și politic, atunci ar însemna că am fi foarte aproape ca agențiile de rating să ne deprecieze ratingul de țară, ceea ce ar fi o veste foarte proastă. Cursul de schimb este una dintre ultimele ancore care ne-ar mai ține cât de cât să nu intrăm într-o depreciere de rating”, a adăugat Dragoș Cabat.