Peste 7.600 de tineri din România și-au activat conturile de job-seeker pe platforma delucru.ro de la începutul lunii iulie, arată cel mai recent studiu al platformei.
Datele indică o creștere cu 39% a aplicărilor în rândul tinerilor între 18 și 24 de ani, comparativ cu perioada anterioară, iar aproape 70% dintre aceștia vizează activități de doar 1-2 ore pe zi sau joburi remote. Cele mai căutate domenii sunt construcțiile (28% din totalul căutărilor pentru munci necalificate), curățenia (26%), îngrijirea vârstnicilor (15%), agricultura (14%) și HoReCa sezonier (13%), potrivit studiului citat.
Presiunea economică - amplificată de scumpirea alimentelor, utilităților și de creșterea taxelor - îi determină pe peste 40% dintre tineri să accepte joburi punctuale sau suplimentare, iar aproape 60% se tem de scăderea nivelului de trai.
Fenomenul se extinde rapid și în orașele mici, unde Tecuci (10%), Moinești (9%), Pașcani (8%) și Râmnicu Vâlcea (7%) conduc la numărul de activări recente de conturi.
În paralel, studiul delucru.ro evidențiază că tăierea burselor sociale și universitare - care însumau 7 miliarde de lei anual - obligă tot mai mulți elevi și studenți să-şi caute venituri suplimentare. Numărul liceenilor interesați de joburi ocazionale a crescut cu 30%, iar studenții migrează către activități part-time sau zilnice pentru a compensa pierderea burselor și explozia cheltuielilor de trai.