Sectorul construcțiilor, risc iminent de disponibilizări în masă

Sectorul construcțiilor, risc iminent de disponibilizări în masă
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Federația Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC), condusă de omul de afaceri Cristian Erbașu, își exprimă „profunda îngrijorare” cu privire la recentul pachet de măsuri fiscale și bugetare anunțat și solicită o întrevedere de urgență cu premierul Ilie Bolojan.

FPSC atrage atenția că o parte dintre măsurile propuse „riscă să afecteze grav capacitatea sectorului de a livra proiectele de lucrări, inclusiv cele finanțate prin fonduri europene și PNRR, în termenele și bugetele asumate”. Este contextul în care „FPSC primește semnale alarmante și mesaje disperate din partea companiilor de construcții” că se confruntă cu perspectiva blocării lucrărilor și chiar a închiderii unor firme, în special IMM-uri.

Printre problemele urgente semnalate de federaţie se numără blocarea lucrărilor prin suspendarea finanțărilor (ex: Programul "Anghel Saligny"), fără a se ține cont de stadiul fizic al lucrărilor executate. „Firmele se află în imposibilitatea de a factura lucrări executate, în timp ce beneficiarii solicită continuarea lucrărilor. O parte dintre firme, în special IMM-uri, se află deja în blocaj financiar sau chiar au intrat în concordat ori se află în situația de intrare în insolvență. Consecința directă este diminuarea încasărilor la bugetul de stat prin imposibilitatea de a plăti impozite și taxe”.

Federația atrage atenția și că firmele de construcții au fost deja lovite dur de eliminarea facilităților fiscale, „care a dus la o creștere imediată și considerabilă a costurilor cu personalul mult mai devreme decât era prevăzut în PNRR” (respectiv, sfârșitul anului 2028).

FPSC mai susține că băncile sunt extrem de reticente în a mai finanța firmele de construcții, ceea ce se traduce printr-un „risc iminent de disponibilizări în masă, cu pericol real de migrare accelerată a forței calificate de muncă, a specialiștilor, spre piețele vest-europene”, dar și printr-o posibilă monopolizare a pieței de către companii care își vor putea asigura cash-flow-ul prin susținere financiară din exterior, de la firmele-mamă.

În acest context, Federația Patronatelor Societăților din Construcții a cerut organizarea unei întâlniri de urgență cu premierul Ilie Bolojan, pentru a „identifica soluții minimale de intervenție pentru a supraviețui cât mai multe companii în situația actuală”.

Federația propune și câteva soluții, printre care asigurarea resurselor financiare pentru plata lucrărilor efectuate, facturate și nefacturate până în prezent. De asemenea, FPSC propune crearea unui plafon de garantare, accesibil companiilor implicate în implementarea proiectelor strategice ce trebuie finalizate până anul viitor. Finanțarea ar trebui acordată cu o dobândă maximă de 2% anual, astfel încât antreprenorii să o poată susține din venituri proprii.

Citit 627 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Iulie 2025 17:51

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro