Criza a redus drastic locurile de muncă

Criza a redus drastic locurile de muncă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Administraţia publică, sănătatea şi asistenţa socială, domeniile cu cele mai multe posturi rămase vancante *

Numărul locurilor de muncă vacante în trimestrul al treilea a fost de 27.700, fără diferenţe semnificative faţă de trimestrul precedent, dar în scădere cu aproximativ 70.000 de posturi comparativ cu perioada similară din 2008, informează INS. Faţă de trimestrul al treilea al anului 2010, numărul locurilor de muncă vacante a crescut cu 4.400. În trimestrul al treilea, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în administraţia publică, respectiv în sănătate şi asistenţă socială (1,05 la sută). La polul opus, cu cele mai mici rate se plasează activităţile de producţie şi furnizare de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (0,07 la sută), respectiv cele din industria extractivă (0,08 la sută). Ca şi în primele două trimestre ale anului 2011, în industria prelucrătoare s-au concentrat peste o treime (9.900 locuri vacante) din numărul total al locurilor de muncă vacante. În această activitate, rata a fost de 0,99 la sută, uşor mai ridicată comparativ cu celelalte două trimestre ale anului.

În sănătate şi asistenţă socială (3.000 locuri vacante) s-au înregistrat 11 la sută din totalul locurilor de muncă vacante, în timp ce 10 la sută dintre acestea s-au regăsit în administraţia publică (2.700 locuri vacante). Împreună cu activitatea de învăţământ (1.100 locuri vacante), sectorul bugetar însumează aproximativ o pătrime (24,6 la sută) din numărul total al locurilor de muncă vacante.

Cerere redusă

Angajatorii au prezentat cea mai redusă cerere de forţă de muncă salariată în activităţile din industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (50 locuri vacante în fiecare din aceste activităţi). Comparativ cu trimestrul precedent, rata locurilor de muncă vacante a cunoscut cea mai importantă creştere în învăţământ (+0,18 puncte procentuale). În sens contrar, cele mai vizibile reduceri se înregistrează în sectoarele hoteluri şi restaurante (-0,33 puncte procentuale), informaţii şi comunicaţii (-0,31 puncte procentuale).

În ceea ce priveşte numărul locurilor de muncă vacante, în majoritatea activităţilor economice s-au înregistrat scăderi faţă de trimestrul anterior. Cele mai relevante scăderi s-au produs în activităţile de comerţ cu ridicata şi cu amănuntul (-400 locuri vacante), administraţie publică, informaţii şi comunicaţii, respectiv hoteluri şi restaurante (-300 locuri vacante). Cele mai importante creşteri ale numărului de locuri de muncă vacante s-au înregistrat în activităţile din industria prelucrătoare (+900 locuri vacante), respectiv în învăţământ (600 locuri vacante).

Faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat creşteri în majoritatea activităţilor economice. Cea mai semnificativă creştere s-a constatat în activităţile de servicii administrative şi de servicii suport (+0,44 puncte procentuale), urmată de activităţile de distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+0,34 puncte procentuale). La polul opus, cele mai vizibile diminuări ale ratei s-au regăsit în activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice (-0,49 puncte procentuale), respectiv în cele de intermedieri financiare şi asigurări (-0,34 puncte procentuale).

Citit 1647 ori Ultima modificare Marți, 29 Noiembrie 2011 13:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.