AFDJ introduce borne geodezice pe Dunăre
Foto: Foto: Sorin Pană

AFDJ introduce borne geodezice pe Dunăre
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi introduce un sistem de borne geodezice în aproape 150 de locuri de pe întreg sectorul românesc al Dunării şi de pe braţele secundare ale fluviului. Sistemul, a cărui implementare costă aproape 700.000 de euro, va creşte siguranţa transportului fluvial şi va reduce perioadele de restricţii pentru navigatori.

„Va fi realizată o reţea de borne geodezice de sprijin pentru lucrările topo-hidrografice pe Dunăre, în vederea monitorizării adâncimilor minime de navigaţie şi pentru îmbunătăţirea activităţilor de întreţinere a şenalului, precum semnalizarea plutitoare şi costieră, măsurătorile topo-hidrografice sau dragajele. Vor fi introduse câte trei borne - borna martor, borna de orientare şi borna de referinţă - în 144 de locuri de pe cursul principal al Dunării şi de pe canalele care leagă Dunărea de Marea Neagră: Canalul Dunăre - Marea Neagră şi Poata Albă - Năvodari”, a declarat, marți, directorul de navigaţie al AFDJ, Alexandros Galiaţatos. „Cum ajută semnalizarea pe autostradă, aşa ajută aceste borne pe apă”, a explicat şeful Serviciului Investiţii al instituţiei, Dorian Dumitru.

Odată implementat, sistemul de borne va fi conectat la reţeaua naţională de geodezie existentă şi va fi compatibil cu reţelele ţărilor vecine. Realizarea lui costă 689.756 de euro. Din această sumă, 71 la sută este acoperită de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională, iar 29 la sută vine de la bugetul de stat. Lucrările sunt programate să dureze doi ani, urmând a fi executate de Interconstruct SRL, din Constanţa. Reprezentanţii firmei au semnat marți contractul cu AFDJ Galaţi.

Interconstruct are în portofoliu numeroase lucrări hidrotehnice, majoritatea realizate pe litoralul Mării Negre. Acum, firma execută o lucrare-mamut pe Dunăre. Este vorba de un proiect de îmbunătăţire a condiţiilor de navigaţie între Călăraşi şi Brăila, care are un buget de 46 de milioane de euro şi al cărui beneficiar este tot AFDJ Galaţi.

Citit 3190 ori Ultima modificare Marți, 29 Noiembrie 2011 16:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.