Propunere antifraudă - Certificatele de producător, cu adeverinţă de la APIA
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Propunere antifraudă - Certificatele de producător, cu adeverinţă de la APIA
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Accesul în pieţe rămâne una dintre marile problemele cu care se confruntă legumicultorii gălăţeni, au arătat producătorii din Matca la întâlnirea cu ministrul Agriculturii, Stelian Fuia. Principala cauză o reprezintă certificatele de producător îndoielnice cu care unii aşa-zişi fermieri reuşesc să intre pe piaţă în dauna adevăraţilor agricultori. Fermierii au arătat că în anumite primării din ţară s-a format „o mafie” care eliberează certificate de producător celor care, în fapt, nu au dreptul la asemenea documente.

Ministrul Stelian Fuia a recunoscut că fermierii gălăţeni au dreptate şi că, într-adevăr, sistemul prin care în prezent se acordă certificatele de producător este unul deficitar. „Una dintre soluţiile pe care le luăm în considerare pentru a rezolva această problemă este de a condiţiona eliberarea acestui certificat de producător de o adeverinţă eliberată de centrele Agenţiei de Plăţi pentru Intervenţie în Agricultură (APIA). Asta ar fi o soluţie, pentru că la nivelul APIA se cunoaşte cel mai bine situaţia fermierilor, cine este şi cine nu este fermier cu adevărat. Aceasta ar fi propunerea mea, şi speră că ea va fi agreată şi la nivelul Executivului”, a declarat ministrul Agriculturii. El a precizat, de asemenea, că, dacă un certificat de producător este fals, atunci „acesta este un lucru foarte grav” şi că instituţiile cu abilităţi de control ar trebui să fie mai active în depistarea unor astfel de cazuri.

Citit 3041 ori Ultima modificare Marți, 28 Februarie 2012 21:28

2 comentarii

 • postat de gigi
  Miercuri, 29 Februarie 2012 11:16
  Normal ca in pietele galatene sint numai ecscroci de galateni oraseni care ne jupoaie vinzind cu adaus de 100% neplatind impozite si fara bon de casa de marcat,iar taranii nu au unde-si vinde marfa nefiind astfel stimulati sa-si munceasca pamantul.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ion Cetateanu
  Miercuri, 29 Februarie 2012 08:26
  Mafia certificatelor de producator ,se poate ,nu zic nu ,dar cea mai tare este mafia pietelor. Ce fel de producatori sunt cei care stau de ani de zile ,zi de zi la taraba si ce cauta cu masinile in piata de pe Calea Prutului,or fi avand acolo un ogor ?Care primarie o fi eliberat certificate de producator pentru : cartofi Harghita , usturoi China ,struguri Moldova , portocale ,banane ,lamai ,chivi etc.In ce gradina si ce producator cultiva : conserve , bors ,condimente ,chibrituri ,bocanci ,hrana de animale si tot felul de chinezisme ? Sa zicem ca inca mai sunt necesari si acesti intermediari ,obligatoriu cu bon de casa si cu rezervarea prioritara de tarabe pentru producatorii directi , sau poate ,pe timpul sezonului,specializarea unor piete numai pentru acestia (Micro 19 ,Micro 39 ,17 , jumatate din hala centrala , variante ... )Apropo , daca piata se inchide la ora 14 ,de exemplu ,de ce de pe la ora 12 ,maturatoarele te dau jos cu maturoiul , nu ar trebui sa inceapa curatenia dupa ora inchiderii pentru public?
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.