Grevă de avertisment la Ţevi Sudate

Grevă de avertisment la Ţevi Sudate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Salariaţii societăţii ArcelorMittal Tubular Products, fosta secţie de ţevi sudate a combinatului siderurgic, vor susţine o grevă de avertisment de două ore, nemulţumiţi de refuzul patronatului de a le mări lefurile. Decizia a fost luată ieri, fără a fi stabilită, însă, data protestului.

„După eşuarea negocierilor salariale şi a încercării Inspectoratului Teritorial de Muncă de a concilia conflictul de muncă deschis la Ţevi Sudate, majoritatea salariaţilor societăţii s-a întrunit în această după-amiază (joi, n.r.) şi a hotărât să continue lupta. Oamenii nu vor mediere, nu vor arbitraj, ci strâng semnături pentru declanşarea grevelor. Pentru început, ei vor susţine o grevă de avertisment de două ore, cu încetarea lucrului, după cum urmează: o oră pe schimbul de dimineaţă şi o oră pe schimbul de după-amiază”, a declarat liderul Sindicatului Solidaritatea al Metalurgiştilor, Gheorghe Tiber.

Potrivit aceleiaşi surse, lucrătorii de la Ţevi Sudate vor fixa data grevei de avertisment în funcţie de cât de repede strâng numărul necesar de semnături pentru susţinerea acesteia. „Societatea are 170 de angajaţi, cu tot cu personalul TESA. Pentru a putea face grevă de avertisment, reprezentanţii salariaţilor trebuie să strângă semnături de la 25 la sută dintre lucrători”, a explicat Tiber.

Salariaţii cer lefuri şi prime mai mari

Starea conflictuală de la societatea producătoare de ţevi sudate a fost generată de neînţelegerile dintre patronat şi reprezentanţii salariaţilor pe tema drepturilor băneşti. Astfel, conducerea le-a făcut partenerilor de dialog o ofertă care conţine un bonus de 2 la sută din venitul anual, care să le fie acordat necondiţionat tuturor angajaţilor în luna iulie, un bonus de 2,5 la sută, care să le fie dat în luna decembrie, însă doar dacă societatea nu are pierderi, precum şi un procent mai mare de promovare a salariaţilor şi un nivel de încadrare superior pentru muncitori. Reprezentanţii salariaţilor au respins această ofertă, cerând majorarea salariilor cu până la 200 de lei şi a celor două prime anuale cu 50 de lei. Este vorba de prima de Paşti şi prima de Crăciun, acum în valoare de 400 de lei fiecare.

Citit 2301 ori Ultima modificare Joi, 15 Martie 2012 19:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.