Au demarat înscrierile într-un nou sindicat din combinat
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Au demarat înscrierile într-un nou sindicat din combinat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Adeziunile la Renaşterea pot fi depuse începând de miercuri

Sindicatele multe şi mărunte din combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi se regrupează ca să-şi asigure intrarea fără complicaţii la viitoarele negocieri salariale, în contextul în care Legea dialogului social a devenit mai restrictivă. Primele au acţionat cele şapte organizaţii afiliate la FSS Metarom. Anul trecut, ele au fuzionat prin comasare, formând sindicatul Siderurgistul, care încă aşteaptă ca instanţa să-i acorde personalitate juridică. Acum a venit rândul lui Gheorghe Tiber care, după opt ani petrecuţi la cârma Solidarităţii, o ia de la zero şi înfiinţează un nou sindicat, Renaşterea.

Adeziunile pot fi depuse începând de miercuri, la oricare dintre porţile de acces pe platforma industrială. "Siderurgiştii care completează adeziuni de înscriere în sindicatul Renaşterea le pot depune în urnele care vor fi amplasate la Poarta Est, la Poarta Sud şi la Poarta Comercială în fiecare zi, între orele 13,30 şi 16,15, în perioada 28 martie - 30 aprilie", a declarat Tiber.

Procedurile juridice de înfiinţare a Renaşterii încep în mai

Paşii necesari înfiinţării sindicatului vor fi făcuţi la finalul campaniei de colectare a primelor adeziuni. "Ulterior datei de 30 aprilie vom organiza congresul de înfiinţare a sindicatului Renaşterea, alături de primii înscrişi. De asemenea, vom demara procedurile de obţinere a personalităţii juridice", a spus Tiber. Ţinta următoare, reprezentativitatea necesară participării la negocierea contractului colectiv de muncă. "Pentru asta, Renaşterea va trebui să înglobeze jumătate plus unu din numărul de salariaţi ai combinatului. Vorbim de cel puţin 4.200 de membri", a afirmat Tiber.

Concurenţă acerbă pe locul de la masa tratativelor

Lupta pentru supremaţie sindicală se va înteţi la ArcelorMittal Galaţi, în condiţiile în care Siderurgistul urmăreşte acelaşi obiectiv ca şi Renaşterea şi doar unul îl poate atinge, potrivit Legii dialogului social. "Avem 5.200 de membri, adică aproape 65 la sută din numărul total de salariaţi, şi dorim să ajungem la 85-90 la sută, ca să fim puternici în faţa patronatului la următoarele negocieri. Celor care doresc să se retragă de la noi le spunem că le fac rău tuturor salaraţilor, fărâmiţarea masei sindicale fiind principala cauză pentru care salariile sunt mici", a spus, marţi, purtătorul de cuvânt al sindicatului Siderurgistul, Vasile Crişan.

Citit 1548 ori Ultima modificare Marți, 27 Martie 2012 19:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.