Val de restructurări la Combinat
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Val de restructurări la Combinat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Combinatul a deschis o nouă schemă de plecări voluntare şi vrea să renunţe la o parte dintre contractori, invocând menţinerea competitivităţii, îmbunătăţirea productivităţii şi reducerea costurilor * Lucrările făcute de către firmele contractoare urmează să fie realizate cu propriii angajaţi * 


Siderurgiştii care îşi vor părăsi locurile de muncă vor primi în schimb plăţi compensatorii, care sunt aproximativ similare cu cele acordate la precedenta schemă. Dacă în cazul plecărilor, sindicatele de la ArcelorMittal opinează că este vorba despre un pas înapoi, în cazul reducerii volumului lucrărilor pentru companiile contractoare părerea reprezentanţilor salariaţilor este că mutarea ar putea fi una benefică pentru angajaţii Combinatului.

Anunţul oficial

"ArcelorMittal Galaţi continuă măsurile în vederea menţinerii competitivităţii, îmbunătăţirii productivităţii, reducerii costurilor fixe, sporirii flexibilităţii şi policalificării forţei de muncă. Principalele măsuri care vor fi implementate constau în: realocarea de angajaţi către Laminorul de Tablă Groasă nr. 1, reducerea volumului lucrărilor pentru companiile contractoare, lansarea unei scheme de plecări voluntare precum şi continuarea programelor de studiu care să determine nevoia reală de forţă de muncă în toate sectoarele de activitate. Pentru a proteja slujbele propriilor angajaţi, Combinatul va prelua din activităţile realizate de companiile contractoare şi le va redirecţiona către salariaţii săi", se arată într-un comunicat de presă transmis ieri de către ArcelorMittal.

Documentul conţine şi referiri la noua schemă de plecări voluntare. "ArcelorMittal Galaţi anunţa deschiderea unei Scheme de Plecări Voluntare numai pentru angajaţii din cadrul Departamentului „Structural & Skill Pool” (n.r. vechiul Talent Pool). Pachetele financiare oferite sunt în funcţie de vechime şi de venitul actual. Managementul nu va aproba cererile trimise de către angajaţii care au competenţe considerate a fi necesare pentru companie acum şi în viitor", se mai arată în acelaşi comunicat.

O schemă nouă, un pas înapoi

Ce se află, însă dincolo de frazele corporatiste enunţate mai sus şi care este noua formulă a schemei de plecări voluntare? Liderii de sindicat susţin că este vorba despre o formulă mai greu accesibilă pentru salariaţii Combinatului care doresc să plece şi să primească plăţi compensatorii.

"Dacă anul trecut s-au acordat între 8 şi 24 de salarii compensatorii plus o sumă fixă de la 25 la 30 de milioane de lei vechi, acum se vor acorda de la 8 la 21 de salarii plus suma fixă. În afară de faptul că a fost redus numărul de salarii compensatorii, au apărut nişte criterii de evaluare mai drastice, legate de cheltuielile cu salariatul, pentru acordarea sumei fixe. Foarte puţini vor fi acei care vor ajunge să ia 300 de milioane de lei vechi", a declarat Vasile Crişan, reprezentantul FSS Metarom de la Arcelormittal Galaţi, precizând că nu vor putea pleca decât siderurgişti care se află în "Talent Pool".

Cu alte cuvinte, cine doreşte să plece şi să primească plăţi compensatorii, va trebui să ceară mai întâi relocarea în această zonă. Chiar şi aşa, cei ajunşi în Talent Pool nu au garanţia că solicitarea lor va fi aprobată.

La rândul său, liderul sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber, a declarat că măsura plecărilor voluntare era una "de aşteptat" şi că era discutabil doar termenul la care urma să se anunţe această decizie. Altfel, sindicalistul consideră că această măsură poate fi văzută ca un fel de supapă pentru unii dintre angajaţi, dar că, pe termen lung, nu este un semnal foarte bun.


Înscrierile în noua schemă de plecări voluntare vor începe de luni şi se vor derula până în ultima zi din luna septembrie. În toată această perioadă, cererile depuse vor fi supuse unei evaluări, urmând ca plecările efective să se facă până în ultima zi din luna octombrie a acestui an. Până în acest moment, nu se poate vorbi despre numărul celor care ar urma să părăsească combinatul siderurgic în schimbul plăţilor compensatorii.

Citit 6045 ori Ultima modificare Vineri, 27 Iulie 2012 00:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.