Cu mediul de afaceri la psihiatru - Economia, cu nervii pe ţambal

Cu mediul de afaceri la psihiatru - Economia, cu nervii pe ţambal
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • * Şocurile economice îi bagă pe întreprinzători în „depresie” antreprenorială
Incertitudinile legale de mediul economic au un impact psihologic inclusiv asupra întreprinzătorilor, fie ei… mici sau mijlocii, rezultă din studiul „Carta Albă a IMM-urilor 2012”, realizat de patronatele din cadrul CNIPMMR. „Mediul de afaceri este afectat de tot felul de şocuri. De exemplu, când lucrurile păreau să intre din nou pe un trend ascendent ne-am lovit de două trimestre consecutive de recesiune pe finalul lui 2011 - începutul lui 2012. La asta se adaugă turbulenţele din zona euro, care ameninţă nu numai statele cu datorii publice mari, dar şi statele aflate la periferia economiei UE, cum este cazul nostru. La început se vorbea de un an de criză, iar acum deja suntem în al patrulea, iar perspectivele nu sunt nici ele foarte fericite”, ne-a declarat vicepreşedintele CNIPMMR, Marian Filimon. Studiul realizat de patronate a relevat faptul că doar un sfert dintre întreprinzători se simt afectaţi într-o proporţie mică sau foarte mică de actualul mediu economic. În schimb, 47,3 la sută dintre respondenţi au arătat că se simt afectaţi într-o măsură destul de mare de actualul context macroeconomic, iar 23,65 la sută dintre întreprinzători nu s-au sfiit să declare că au fost afectaţi într-o măsură mare şi foarte mare!

Gălăţenii au nervii tari

Gradul de „depresie” antreprenorială în Regiunea de Dezvoltare Sud-Est, din care fac parte Galaţi, Brăila, Tulcea, Vrancea, Buzău şi Constanţa, este unul ceva mai scăzut decât media pe ţară. Mai exact, 19,59 dintre întreprinzători s-au declarat afectaţi într-o măsură mare şi foarte mare de evoluţiile negative din economie, iar 44 la sută într-o măsură destul de mare. „Per ansamblu, procentul nu este rău, însă percepţia asupra mediului economic diferă mult de la un judeţ la altul. În timp ce în judeţul Constanţa întreprinzătorii sunt ceva mai optimişti, în Galaţi sunt mai degrabă pesimişti. Cum s-ar spune, fierbinte cu rece, în medie stăm bine…”, a precizat reprezentantul patronatelor gălăţene. Dacă ar fi să facem comparaţii şi cu celelalte regiuni, cel mai rău stau cu nervii antreprenorii din regiunea de dezvoltare Sud (Argeş, Prahova, Dâmboviţa, Teleorman, Giurgiu, Ialomiţa şi Călăraşi) - unde 33,43 la sută dintre întreprinzători s-au declarat afectaţi psihologic de efectele recesiunii. Cei mai lipsiţi de griji par a fi întreprinzătorii din Regiunea de Dezvoltare Centru (Mureş, Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu şi Alba), care s-au declarat afectaţi într-o măsură mare sau foarte mare de ce se întâmplă pe scena economică doar într-o proporţie de 17,08 la sută.

Care pe care

Luând în considerare dimensiunea firmelor se observă că frecvenţa întreprinzătorilor care resimt declinul economic într-o măsură mare şi foarte mare scade odată cu mărimea IMM-urilor (10,83 la sută în cadrul microfirmelor şi 3,08 la sută în companiile mijlocii). Dacă se ţine cont de forma de organizare, managerii societăţilor pe acţiuni se simt mai ameninţaţi de efectele recesiunii decât cei ai SRL-urilor. Dacă ar fi să ne raportăm la domeniul de activitate, unităţile din turism se remarcă prin procentajele mai crescute de întreprinzători demoralizaţi în foarte mare măsură de regresul economic (13,74 la sută)! De asemenea, companiile care activează în construcţii deţin o proporţie mai ridicată de întreprinderi în cadrul cărora oamenii de afaceri sunt influenţaţi mult şi destul de mult de evoluţiile macroeconomice nefaste (16,49 la sută, respectiv, 51,55 la sută). Procentul cel mai ridicat de firme în care managerii IMM-urilor se declară afectaţi puţin sau forte puţin de recesiune (27,37 la sută) este cel al comerţului, în timp ce în zona serviciilor se consemnează o frecvenţă mai ridicată a întreprinzătorilor asupra cărora declinul economic nu a avut impact (4,94 la sută). Şi pe viitor optimismul mediului de afaceri va fi unul mai degrabă rezervat. Având în vedere aprecierile din cadrul IMM-urilor cu privire la situaţia economică din 2012, rezultatele cercetării relevă că 49,44 la sută dintre întreprinzători estimează că şi anul acesta va fi la fel precum cel precedent, 40,66 la sută dintre respondenţi sunt de părere că economia va avea un trend descendent şi doar 9,9 la sută dintre oamenii de afaceri consideră că evoluţia va fi una pozitivă.

Citit 1454 ori Ultima modificare Joi, 26 Iulie 2012 23:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.