Afaceri în derivă - Ce ucide firmele gălăţene?

Afaceri în derivă - Ce ucide firmele gălăţene?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Recent, am prezentat în paginile ziarului nostru o serie de firme care au reuşit să treacă şi peste obstacolele originalei noastre economii de piaţă, şi peste criză, şi peste birocraţie, societăţi care ar putea servi drept modele de succes. Dar unii cititori ne-au propus să abordăm şi tema societăţilor care cândva reprezentau un nume la Galaţi şi de care s-a ales praful sau se confruntă cu greutăţi extrem de mari

Într-adevăr, poate că s-ar cuveni să vedem şi „partea goală a paharului” economiei gălăţene, o parte, din păcate, din ce în ce mai mare. Zone industriale care altădată erau pline de viaţă, astăzi arată „ca după război”. Firme ce păreau cândva de nezdruncinat - Elnav, ICMRSG, Deltacar - s-au prăbuşit, lăsând în urmă doar praful şi pulberea, sute sau chiar mii de şomeri, datorii la bănci sau la bugetul de stat. Alte firme, precum Hortigal, au nimerit în mijlocul unor afaceri imobiliare dintre cele mai suspecte. Societăţi ce păreau pe val, precum fabrica de mobilă Gama sau General Company, au dispărut fără a lăsa nimic în urmă. Mai există şi cazul unor societăţi precum Beyler, care deşi păreau că sunt într-o continuă expansiune, s-au prăbuşit zgomotos când criza economică izbucnită în 2008 le-a scos la iveală slăbiciunile.

Prin urmare, în perioada următoare vom încerca să facem lumină şi în aspectele până acum mai „întunecate” ale economiei gălăţene. Este un demers în care sperăm că şi dumneavoastră ne veţi alături. Din analizele de caz pe care le vom prezent ne dorim să desprindem, la final, o serie de concluzii. Aşa cum în cazul firmelor de succes am încercat să identificăm acele elemente de bună-practică în activitatea unei societăţi, vom încerca să identificăm şi punctele vulnerabile ale mediului de afaceri gălăţean. Sperăm astfel că, fie şi în parte, astfel de erori nu se vor mai repeta şi firmele gălăţene vor deveni mai abile în a depăşi obstacolele sau eventualele pericole care le ameninţa activitatea.

Aşteptăm, de asemenea, din partea dumneavoastră şi eventuale propuneri de societăţi pe care aţi dori să le aducem în paginile ziarului nostru.

Citit 1834 ori Ultima modificare Duminică, 02 Septembrie 2012 22:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.