UPDATE "ArcelorMittal a preferat reducerea programului în locul şomajului tehnic"

UPDATE "ArcelorMittal a preferat reducerea programului în locul şomajului tehnic"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

UPDATE ORA 13:15 - Compania siderurgică ArcelorMittal Galaţi a emis, în urmă cu câteva minute, un comunicat de presă în care confirmă măsurile de reducere a programului de lucru pe care intenţionează să le aplice până la sfârşitul acestui an pe fondul reducerii comenzilor de oţel, măsuri făcute publice de liderii sindicali după întrevederea din cursul dimineţii cu oficialii combinatului.

"ArcelorMittal Galaţi continuă să ia în mod responsabil măsuri de adaptare la actualele condiţii de piaţă, pentru a reduce costurile şi în vederea menţinerii competitivităţii. Situaţia deja dură din piaţă a fost agravată de dificultăţile înregistrate în ultimele 12 luni în privinţa imposibilităţii achiziţionării de energie electrică la un preţ corect. Pentru a face faţă acestei situaţii, reprezentanţii ArcelorMittal Galaţi au discutat şi comunicat cu partenerii sociali şi angajaţii privind reducerea programului de lucru. În 2012, toţi angajaţii vor lucra cu două zile mai puţin, iar plata salariilor va fi redusă în consecinţă. Această soluţie a fost preferată în locul şomajului tehnic şi este cea mai recentă decizie dintr-o serie de măsuri luate pentru reducerea costurilor fixe", se arată în comunicatul transmis de purtătorul de cuvânt al companiei, Dorian Dumitrescu.

Conform aceleiaşi surse, ArcelorMittal Galaţi "va continua să preia din lucrările companiilor contractoare şi să le realoce către echipe proprii".

Liderii sindicali de pe platforma siderurgică au anunţat, marţi, după o întâlnire cu directorul de resurse umane, Mihaela Crăciun, şi cu alţi oficiali ai combinatului, că programul de lucru va fi redus în următoarele două luni, pe fondul situaţiei dificile cu care se confruntă compania. "Se impune reducerea timpului de lucru cu două zile în perioada 01.11.2012 - 31.12.2012 pentru toţi angajaţii societăţii - fără excepţie, cu menţiunea că pentru şefii de departamente se va reduce programul de lucru cu patru zile, iar pentru membrii MC (Management Committee, n.r.) se va reduce programul de lucru cu şase zile în aceeaşi perioadă. (...) Stabilirea zilelor în care se va reduce programul de lucru va fi stabilită de comun acord între salariat şi manager", se arată în procesul verbal al şedinţei, care mai precizează că aplicarea acestei măsuri nu va afecta planificarea concediilor de odihnă programate pe anul în curs.

În document se arată că liderii sindicali au contestat măsura reducerii programului de lucru. "Faţă de cele menţionate, reprezentanţii sindicatelor precizează că nu sunt de acord cu această măsură, aceasta având un impact financiar negativ asupra veniturilor salariaţilor", relevă procesul verbal.

Măsurile îi urmează închiderii celei mai recente scheme de separări voluntare, în cadrul căreia, spune purtătorul de cuvânt al combinatului, au fost primite 849 de cereri, dintre care 450 au fost aprobate.


Siderurgiştii gălăţeni nu vor lucra şi nu vor fi plătiţi două zile în perioada 1 noiembrie - 31 decembrie 2012 din cauza scăderii comenzilor de oţel, i-a anunţat marţi directoarea de resurse umane din cadrul ArcelorMittal, Mihaela Crăciun, pe liderii sindicali de pe platformă. 

În acelaşi interval, şefii de departamente nu vor lucra patru zile, iar membrii managementului nu vor lucra şase zile, de asemenea neplătite.

Liderii sindicali s-au declarat nemulţumiţi, spunând că măsura va avea un impact financiar negativ asupra salariaţilor companiei.

Un comunicat al corporaţiei este aşteptat în următoarele ore.

Citit 3415 ori Ultima modificare Marți, 16 Octombrie 2012 13:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.