Care sunt produsele pentru care am plătit mai mult anul acesta

Care sunt produsele pentru care am plătit mai mult anul acesta
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Conform Institutului Naţional de Statistică (INS), în octombrie preţurile au crescut cu 0,29 la sută faţă de luna septembrie şi cu 4,28 la sută, faţă de luna decembrie a anului trecut.

Raportat la finele lui 2011, cele mai semnificative scumpiri de anul acesta s-au înregistrat la produsele alimentare, pentru care românii au scos din buzunar cu 5,50 la sută mai mult. Scumpirile i-au afectat şi pe gălăţeni, care de la o lună la alta şi-au golit tot mai mult portofelele. De la începutul anului şi până acum am plătit cu 27,15 la sută mai mult pentru citrice, unde pieţarii aşteaptă o scădere începând cu sezonul rece. Cartofii s-au scumpit şi ei anul acesta cu 21,38 la sută, iar în momentul de faţă plătim şi 2,5 lei pe kilogram. Şi preţul fasolei a crescut. Un kilogram se vinde la preţul de 8 lei, cu 20,03 la sută mai mult decât anul trecut. Făina s-a scumpit cu 3,92 la sută, fapt ce a dus şi la majorarea preţului pâinii cu 1,88 la sută. Pentru ulei plătim cu 10,97 la sută mai mult, adică 8 lei pe litru. Datele statistice arată că şi carnea a înregistrat o creştere semnificativă de preţ. Pentru un kilogram de carne de porc ajungem să plătim cu 5,23 la sută mai mult, comparativ cu finele anului trecut. Nici ouăle nu au scăpat de valul scumpirilor din acest an, pentru un ou scoatem din buzunar chiar şi 0,75 lei, cu 7,78 mai mult. Pieţarii gălăţeni sunt nemulţumiţi de vânzările slabe şi spun că seceta din vară este responsabilă de creşterea masivă a preţurilor.

Singurele care s-au ieftinit anul acesta, însă din octombrie, au fost doar conservele de legume (5,73 la sută) şi fructele proaspete (1,67 la sută).

Citit 1140 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Noiembrie 2012 16:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.