Fumatul în spaţiile publice, interzis şi nu prea

Fumatul în spaţiile publice, interzis şi nu prea
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Potrivit unei recomandări a Consiliului Uniunii Europene, toate ţările membre ar fi trebuit să pună în aplicare, până la 30 noiembrie 2012, legi care să-i protejeze pe cetăţeni împotriva expunerii la fumul de tutun în spaţiile publice închise, la locul de muncă şi în mijloacele de transport public. Astfel de legi nu există în România, iar cele anterioare, privind delimitarea locurilor pentru fumători, nu se respectă pentru că autorităţile nu dau amenzi.

Aşa stau lucrurile la noi

La Galaţi, fiecare îşi aprinde ţigara unde îl apucă pofta de tutun, fără ca nimeni să-l tragă de mânecă sau să-l sancţioneze. O astfel de situaţie ne-a fost semnalată de cititoarea M. Ciubotaru, indignată că de fiecare dată când merge cu nepoţii la locurile de joacă din incinta centrelor comerciale, inhalează fumul celor care îşi savurează ţigările în cafenelele din apropiere. Femeia este revoltată de nesimţirea celor care ignoră afişul cu „Fumatul interzis!” şi de nepăsarea şi lipsa de atitudine a patronilor care nu iau măsuri şi nu îi atenţionează pe cei care încalcă regula. „Am sesizat şi Protecţia Consumatorului, de unde am aflat că s-ar fi făcut controale la locurile precizate şi chiar s-au aplicat amenzi. Dar în acele puncte se fumează în continuare”, relatează M. Ciubotaru.

În completarea cititoarei noastre vine şi Emilia Grigore, pe care am găsit-o cu micuţul la locul de joacă: „Nu mi se pare normal să se fumeze în apropierea locurilor de joacă pentru copii. Eu încerc să-l aduc pe cel mic când nu e foarte aglomerata cafeneaua de alături”.

Veste proastă pentru nefumători

Nefumătorii spun că au aşteptat cu interes prima zi din 2013, când se preconiza că va intra în vigoare legea care să interzică fumatul în parcurile pentru copii, universităţi, taxiuri şi în orice spaţiu închis folosit în comun, cum ar fi cofetării, mall-uri sau centre comerciale.

Nu s-a schimbat nimic după această dată, legea rămânând blocată în Parlament, la Comisia de Sănătate. „Nu există nicio lege care să interzică fumatul începând cu 1 ianuarie 2013. Singura lege împotriva fumatului zace în Parlament”, declara, la începutul anului, Magdalena Ciobanu, medic în cadrul Institutului de Pneumologie „Dr. Marius Nasta”. Implementarea legii ar fi fost o probă de foc, mai ales că amenzile pentru fumatul în loc nepermis ar fi urcat până la 5.000 de lei.

Fumatul pasiv, mai periculos decât cel activ

Mai multe studii publicate într-un raport al Comisiei Europene arată că mai periculos chiar decât fumatul propriu-zis este fumatul pasiv. De altfel, peste 79.000 de adulţi mor în fiecare an în cele 27 de state membre UE din cauza fumatului pasiv, arată statisticile Societăţii Europene pentru Afecţiuni Respiratorii, Institutului Naţional de Cancer din Franţa şi Centrului pentru Cercetarea Cancerului din Marea Britanie.

Citit 5217 ori Ultima modificare Luni, 25 Februarie 2013 17:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.