Magazinul Real a intrat în renovare sau în lichidare? Printre rafturi bate vântul schimbării
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Magazinul Real a intrat în renovare sau în lichidare? Printre rafturi bate vântul schimbării
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cu standuri şi case dezmembrate, hipermarketul Real arată ca şi cum s-ar pregăti să-şi primească noii proprietari, pe francezii de la Auchan * Reprezentanţii Real spun însă că nu e vorba decât de o simplă renovare * Consiliul Concurenţei încă analizează tranzacţia anului 2012 din retail


Dacă mergeţi zilele acestea la cumpărături la Real, veţi constata cu surprindere că aproape un sfert din suprafaţa magazinului a fost golită. Standurile şi casele din zona centrală a unităţii comerciale au fost dezasamblate, perimetrul gol fiind înconjurat cu pânză şi ferit de ochii clienţilor. Reprezentanţii magazinului spun că nu se face decât o renovare, dar recenta achiziţie a lanţului german Real de către retailerul francez Auchan ne face să ne întrebăm dacă nu e vorba de ceva mai mult decât atât.

Real: „E doar o acţiune de renovare”

Lucrările ar putea sugera o acţiune de lichidare de stoc pe care Realul o desfăşoară înainte ca magazinul să fie preluat de către Auchan, cel care a cumpărat reţeaua de unităţi Real din România şi din alte trei state din Europa Centrală şi de Est (Polonia, Rusia şi Ucraina), la sfârşitul anului trecut, la preţul de 1,1 miliarde de euro. În sprijinul acestei supoziţii stă faptul că produsele care se aflau în standurile dispărute (îmbrăcăminte, produse pentru bebeluşi, accesorii pentru casă şi grădină) sunt vândute acum într-un cort amenajat în parcarea unităţii comerciale, iar unele dintre produsele aflate încă în magazin afişează preţuri promoţionale.

L-am întrebat pe directorul magazinului, Teodor Şerban, dacă Realul îşi face, într-adevăr, bagajele ca să le facă loc celor de la Auchan. Oficialul a infirmat această ipoteză. “Este doar o acţiune de renovare pe care o avem în desfăşurare”, a afirmat, ieri, directorul magazinului Real de la Galaţi.

Preluarea, încă sub lupa Consiliul Concurenţei

În sprijinul spuselor oficialului Real vine declaraţia emisă, ieri, de Consiliul Concurenţei. Instituţia a anunţat, printr-un comunicat de presă, că încă analizează preluarea unităţilor Real de către Auchan. "Consiliul Concurenţei analizează operaţiunea de concentrare economică prin care Auchan România SA preia controlul asupra real,- Hypermarket România SRL. Autoritatea de concurenţă va evalua operaţiunea de concentrare economică din punct de vedere al compatibilităţii acesteia cu un mediu concurenţial normal", a anunţat Consiliul.

Totodată, autoritatea de concurenţă a invitat părţile terţe interesate să prezinte eventualele observaţii sau puncte de vedere în legătură cu operaţiunea de concentrare economică până la data de 29 martie.

Mult nu mai e până la instalarea Auchan

Deşi Consiliul Concurenţei nu a avizat încă preluarea reţelei Real de către Auchan, momentul instalării francezilor la Galaţi nu poate fi prea îndepărtat. Imediat după anunţarea tranzacţiei, la sfârşitul anului trecut, surse apropiate retailerului german spuneau că Auchan va începe să funcţioneze aici chiar de anul acesta.

Schimbările aşteptate la magazinul din sud-vestul oraşului ţin în special de modul de prezentare a mărfii, unităţile Auchan având rafturi ceva mai înalte, cu o structură asemănătoare celor din hipermarketurile METRO sau Selgros. De asemenea, magazinele Auchan au un personal mai numeros decât magazinele Real, care operează, în medie, cu 250 de salariaţi.

Auchan, pe locul 2 în topul retailerilor

După ce a achiziţionat reţeaua Real, Auchan a urcat pe poziţia a doua în topul retailerilor din România, fiind devansat doar de Kaufland şi urmat de Carrefour.

Grupul Auchan activează pe piaţa comercializării cu amănuntul de produse alimentare şi nealimentare de consum curent în 12 ţări.

Real, parte a grupului METRO, a luat decizia de a se retrage de pe pieţele din România, Polonia, Rusia şi Ucraina pentru a se concentra pe operaţiunile din Germania.

Citit 9166 ori Ultima modificare Joi, 21 Martie 2013 18:04

14 comentarii

 • postat de COBRA-GALATI
  Duminică, 24 Martie 2013 11:51
  postat de arceloruptincurmittal comp. care se arde in c.u.r deca s-a puna 10 lei in plus la salariul de kkt al muncitorilor -DIN PACATE CRED CA AI IAR DREPTATE!
  0
  0
  Raportează
 • postat de arceloruptincurmittal comp. care se arde in c.u.r deca s-a puna 10 lei in plus la salariul de kkt al muncitorilor
  Sâmbătă, 23 Martie 2013 22:34
  AU MAI VENIT FRANCEZI PRIN JUDET SI AU INCEPUT S-A DEMOLEZE ASTIA VIN S-A STRICE ,SI SA ANGAJEZE PERSONAL CU SALARIUL SUB SALARIUL MINIM,O SA FIE MAI RAU CA LA COMBINAT,PLIN DE MINCIUNI SI CU SALARII DE KKT
  0
  0
  Raportează
 • postat de George
  Sâmbătă, 23 Martie 2013 12:05
  REALUL NU SE INCHIDE! Este doar o renovasre de schimbare a numelui. Vor schimba insemnele Real cu Auchan. Atata tot.
  Dar problema cea mare ramane microbuzele Real. Vor fi preluate si ele de Auchan sau va trebui ca lumea sa faca pe jos drumul cu sacosi grele din parcarea Auchan fost Real pana la statia lui 17?
  0
  0
  Raportează
 • postat de un galatean
  Vineri, 22 Martie 2013 23:33
  O companie germana construieste o fabrica de profile metalice in Ineu, investitia fiind de 1,5 milioane de euro

  Compania germana Stanzwerk va construi o fabrica de profile metalice in orasul aradean Ineu, pe un teren cumparat de la Primarie, urmand sa creeze peste o suta de locuri de munca, investitia fiind de 1,5 milioane de euro, informeaza Mediafax.

  Primarul orasului Ineu, Calin Abrudan, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca a vandut unei companii germane o suprafata de 8.000 de metri patrati din proprietatea orasului, pentru ridicarea unei hale in care se vor produce profile metalice, productia urmand sa inceapa in toamna.

  Terenul, situat in incinta unei foste baze militare, a fost achizitionat de catre investitor cu suma de 57.000 de lei.

  "Investitia se va derula in doua etape, prima fiind programata sa fie incheiata in luna octombrie, cand vor fi angajati 50 de oameni, iar a doua in cursul anului viitor, cand personalul angajat se va dubla. Vor fi produse profile metalice si obiecte de feronerie, produsele fiind destinate industriei de mobila", a afirmat Abrudan.

  Conform sursei citate, investitia totala este de 1,5 milioane de euro, iar compania a semnat contractul cu constructorul pentru inceperea lucrarilor, hala de productie urmand sa aiba o suprafata de 2.000 de metri patrati.

  Investitorul german este compania Stanzwerk, care si-a deschis o filiala la Ineu.

  In vestul tarii se mai face cate ceva la noi.....nimic pentru economia judetului nostru.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Marius Stanica
  Vineri, 22 Martie 2013 16:24
  problema cea mai mare a REAL era angajati sub-dimensionati fata de activitate, si prea prost-platiti !!!

  nu poti sa faci o activitate economica cu asemenea conditii !
  sa ii manance falimentul !
  ca si pe cei de la METRO (aceiasi boala)
  0
  0
  Raportează
 • postat de misuul
  Vineri, 22 Martie 2013 16:02
  Va recomand sa mergeti cu trenul pana la Bucuresti. Sunt vagoane moderne introduse si pretul este 58 de lei dus, si sunt trenuri pe tot parcursul zilei. b
  0
  0
  Raportează
 • postat de ghimpele
  Vineri, 22 Martie 2013 14:04
  sa vedem ce vor mai vinde toate marchetele in conditiile in care in GALATI nu mai sunt locuri de munca. trebuie sa producem nu sa consumam.
  0
  0
  Raportează
 • postat de blablabla
  Vineri, 22 Martie 2013 13:55
  Daca au zis ca e doar o renovare de ce sa venim cu presupuneri? "...ferit de ochii clienţilor" , chiar asa ? Se vede foarte bine prin panza aia. Exagerari jurnalistice...
  0
  0
  Raportează
 • postat de marin
  Vineri, 22 Martie 2013 13:08
  reclama mascata, un magazin cu angajati penibili si preturi imense
  0
  0
  Raportează
 • postat de Așteptăm și prețurile, să merite ieșirea din oraș.
  Vineri, 22 Martie 2013 12:30
  Real-lul nu mai mergea, prețurile fiind asemănătoare cu cele din oraș, poate la electronice mai avantajoase. În ''afară'' hipermarket-urile au prețurile la jumătate față de oraș. XXL este un succes față de Billa , prețurile scăzând la multe produse. Așteptăm să vedem o nouă politică de prețuri avantajoasă promovată de noul Auchan, la germani având prețurile foarte scăzute, bine, la puterea lor de cumpărare, ce la noi nu există.
  0
  0
  Raportează
 • postat de George
  Vineri, 22 Martie 2013 11:47
  De fapt este vb de o carpeala ce sa tina inca cativa ani, toata cladirea a fost facuta in graba si fara o fundatie buna, in anumite locuri stalpii s-au tasat cu 16 cm, chiar si mai bine in ultimii 5 ani, toate spatiile comerciale din galerie renoveaza peretii din cauza crapaturilor de 2-3 ori pe ani, in real se sparge pardoseala si se toarna o noua sapa sa acopere defectiunile de fabricatie a cladirii
  0
  0
  Raportează
 • postat de furculision
  Vineri, 22 Martie 2013 10:30
  Magazinul Real se SCUFUNDA !!!
  Prezinta un grad mare de pericol si ar trebui inchis definitiv, cu si fara alti patroni! Probabil ca a primit autorizatie de constructie de la "Mediu" cum "au primit" si blocurile turn de pe faleza superioara in timpul primarului Nicolae...
  0
  0
  Raportează
 • postat de pufuleti
  Vineri, 22 Martie 2013 10:02
  magazinul Real se inchide, a fost cumparat de francezi si il va face AUCHAN ......
  0
  0
  Raportează
 • postat de obiectiv
  Vineri, 22 Martie 2013 08:15
  de fapt ...magazin fara ECONOMIE nu se poate. Asta e problema in Galati!
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.