Noi reduceri de personal pe platforma siderurgică ArcelorMittal Galaţi
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Noi reduceri de personal pe platforma siderurgică ArcelorMittal Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Combinatul deschide, luni, o nouă schemă de plecări voluntare


Câteva sute dintre cele 7.500 de persoane angajate la ArcelorMital Galaţi sunt aşteptate să părăsească platforma siderurgică anul acesta, până la sfârşitul lunii mai, când compania derulează una dintre ultimele scheme de plecări voluntare de la Galaţi. Anunţul a fost făcut de conducerea combinatului, joi, în timpul unei şedinţe cu liderii sindicali din unitate. "Conducerea ArcelorMittal Galaţi a informat partenerii sociali privind lansarea unei scheme de separare voluntară pentru angajaţii din cadrul Departamentului Structural and Skill Pool", a declarat, la finalul întâlnirii, Dorian Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al companiei.

Vor pleca cel mult 650 de oameni

În acest departament sunt încadraţi 950 de salariaţi. Dintre aceştia, 300 sunt prinşi în diverse lucrări pe care combinatul le-a luat înapoi de la firmele contractoare, aşa că doar ceilalţi 650 sunt eligibili pentru plecare. Acesta este, deci, numărul maxim teoretic de angajaţi care ar putea părăsi combinatul în valul curent de autodisponibilizări, au afirmat surse din interiorul companiei.

Înscrierile încep săptămâna viitoare, iar plecările sunt programate să se încheie la sfârşitul lui mai. “Înscrierile în noua schemă de plecări voluntare se fac în perioada 25 martie - 15 aprilie, cererile salariaţilor sunt analizate în intervalul 27 martie - 28 aprilie, iar plecările au loc în perioada 1 aprilie - 31 mai”, a declarat, după şedinţa cu patronatul, Vasile Crişan, purtătorul de cuvânt al Sindicatului Siderurgistul AMG.

Plăţile compensatorii, mai mici decât anul trecut

Pachetele financiare de care vor beneficia salariaţii care vor pleca acasă sunt ceva mai mici decât cele acordate anul trecut. Astfel, un siderurgist va primi plăţi compensatorii cuprinse între 15.000 şi 25.000 de lei, precum şi 6 până la 17 salarii compensatorii, în funcţie de cheltuiala companiei cu angajatul respectiv.

Anul trecut, cei care au părăsit de bunăvoie combinatul au luat ceva mai mulţi bani. "În cadrul schemei de plecări voluntare derulate în 2012, compensaţiile maxime au fost de 30.000 de lei, iar numărul maxim de salarii acordate a fost de 21", a spus Ilinca Diaconu, preşedintele Sindicatului Liber al Siderurgiştilor.

“E, poate, ultima schemă de plecări voluntare”

Valul curent de autodisponibilizări este, poate, ultimul din combinat, le-a spus sindicaliştilor directorul de resurse umane. “Doamna Mihaela Crăciun ne-a spus că aceasta este una dintre ultimele, dacă nu chiar ultima schemă de plecări voluntare pe care ArcelorMittal o deschide la Galaţi”, a declarat Dănuţ Blându, vicepreşedintele Sindicatului Solidaritatea al Metalurgiştilor.

În urma acestui val, este de aşteptat ca numărul de salariaţi din combinatul gălăţean să coboare sub pragul de 7.000. Surse apropiate administraţiei spun că unitatea ar atinge astfel numărul optim de angajaţi pentru actualul nivel de producţie, care nu depăşeşte două milioane de tone de oţel pe an. Înainte de privatizarea din 2001, Sidex producea de două ori mai mult oţel cu de patru ori mai mulţi salariaţi.

Citit 5668 ori Ultima modificare Joi, 21 Martie 2013 17:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.