Cum au scăpat 500 de companii de restanţele la Fisc

Cum au scăpat 500 de companii de restanţele la Fisc
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În total, la nivelul DGRFP Galaţi, este vorba de datorii de peste 85,81 milioane de lei


În vederea depăşirii eventualelor dificultăţi generate de lipsa temporară a disponibilităţilor băneşti, precum şi în scopul prevenirii acumulării de noi datorii, un număr de 502 agenţi economici beneficiază la nivelul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice (DGRFP) Galaţi de eşalonări la plata obligaţiilor fiscale restante, volumul total al obligaţiilor fiind de 85,81 milioane de lei, potrivit datelor furnizate de instituţie. Dintre cele şase judeţe aflate în subordinea DGRFP Galaţi, cele mai multe eşalonări au fost acordate la nivelul judeţului Constanţa, cu 158 de cazuri şi la Buzău, cu 95 de cazuri. La nivelul judeţului Galaţi, 87 de companii au beneficiat de eşalonarea obligaţiilor fiscale, pentru o sumă totală de 14,58 milioane de lei. În celelalte judeţe, în Brăila au fost 58 de eşalonări la plată, în Tulcea 49 de eşalonări, iar în Vrancea 55 eşalonări.

Prin accesarea înlesnirilor la plată, agenţii economici beneficiază, printre altele, de un sistem de rate viabil pentru achitarea obligaţiilor fiscale restante, dar şi de un nivel scăzut al dobânzii (0,02 la sută pentru fiecare zi de întârziere) în situaţia în care contribuabilul constituie întreaga garanţie solicitată sub forma scrisorii de garanţie bancară şi/sau consemnare de mijloace băneşti la o unitate a Trezoreriei statului. Dar, poate şi mai important este că penalităţile de întârziere se amână la plată pe perioada eşalonării, urmând a fi anulate în situaţia în care această eşalonare se finalizează conform graficelor de plată stabilite de administraţia fiscală. De asemenea, pentru sumele care fac obiectul eşalonării la plată nu se mai trece la o eventuală executarea silită, iar contribuabilul poate beneficia de asistenţă de specialitate în domeniul fiscal pe toată durata eşalonării.

În acelaşi timp, potrivit DGRFP Galaţi, pentru a beneficia de acordarea eşalonării la plată a obligaţiilor fiscale, contribuabilii trebuie să îndeplinească o serie de condiţii: să aibă depuse toate declaraţiile fiscale; să se afle în dificultate generată de lipsa temporară de disponibilităţi băneşti şi să aibă capacitate financiară de plată pe perioada de eşalonare; să aibă constituită garanţia; să nu se afle în dizolvare potrivit prevederilor legale în vigoare; să nu se afle în procedura insolvenţei; să nu li se fi stabilit atragerea răspunderii solidare.

 

Citit 2003 ori Ultima modificare Marți, 13 Mai 2014 16:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.