LANSAREA navei "Nexus" i-a adus la Galaţi pe ambasadorul Olandei şi pe şefii grupurilor Damen şi Van Oord (FOTO)
Foto: Foto: Ovidiu Amălinei

LANSAREA navei "Nexus" i-a adus la Galaţi pe ambasadorul Olandei şi pe şefii grupurilor Damen şi Van Oord (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Nava, în valoare de 75 milioane de euro, va instala cabluri electrice submarine pentru centralele eoliene din Marea Nordului


O navă pentru instalarea cablurilor submarine a fost lansată, ieri, în Şantierul Naval Damen Galaţi. Nava „Nexus” a fost comandată de compania olandeză Van Oord şi va avea ca destinaţie instalarea cablurilor electrice pentru fermele eoliene. „Această navă va opera în special în Marea Nordului. Am ales Galaţiul pentru că timpul de execuţie era unul destul de scurt – în jur de un an de zile, aveam nevoie de această navă pentru proiectele de la începutul anului viitor. Iar Damen Galaţi a fost singurul şantier naval capabil să construiască nava într-un timp atât de scurt”, ne-a declarat Pieter va Oord, şeful Grupului Van Oord. Acesta a precizat că grupul său deţine în jur de 100 de nave, dar că „Nexus” este o premieră tehnică, cu tot cu echipamentele necesare instalării cablurilor submarine urmând să fie o investiţie de peste 75 milioane de euro. De altfel, acest tip de navă este o premieră şi pentru şantierul gălăţean, o misiune care însă a fost dusă cu bine la sfârşit, fapt remarcat chiar de fondatorul Grupului Damen, prezent şi el la Galaţi, Kommer Damen: „Pentru noi, grupul Damen, este foarte important să ne ţinem de cuvânt, iar Galaţiul face acest lucru!”

Prezent la eveniment a fost şi Ambasadorul Olandei, Matthijs van Bonzel, acesta având, de altfel, ocazia de a vorbi cu echipele de manevră şi chiar de a cântări în mâini una dintre securile cât un stat de om folosite la tăierea odgoanelor ce ţin nava legată de ţărm până în momentul lansării.

Trebuie spus că, în construcţia navei, gălăţenii au colaborat cu Şantierul Naval Damen Bergum, care a asigurat proiectarea şi principalele echipamente, precum şi cu o serie de subcontractori locali, pe partea de instalaţii electrice, vopsitorie, izolaţii şi amenajări. După cum a precizat directorul Şantierului Naval Damen Galaţi, Flemming Sorensen, până la sfârşitul anului vor fi livrate beneficiarilor 27 de nave.

Carateristicile navei

Lungime totală – 122,68 m; lăţime 27,45 m; pescaj - 5,82 m; capacitate - 7.500 tdw; Societatea de Clasificare - Lloyd’s Register of Shipping; Echipaj şi echipe tehnice - 90 persoane.

 

VEZI SI IMAGINI VIDEO DE LA LANSARE: Imagini SPECTACULOASE din momentul lansării navei „Nexus” în Şantierul Naval Damen (VIDEO)

 

Citit 3869 ori Ultima modificare Luni, 30 Iunie 2014 17:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.