Agentul „KBV 003” pentru Paza de Coastă suedeză

Agentul „KBV 003” pentru Paza de Coastă suedeză
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Nava multifucţională, printre cele mai sofisticate din lume, va asigura intervenţiile de urgenţă în Marea Baltică şi Marea Nordului *

O navă multifuncţională destinată Pazei de Coastă suedeze, în valoare de 50 milioane euro, a fost lansată la apă, marţi, în Şantierul Naval Damen Galaţi.

„KBV 003” este ultima navă dintr-o serie de trei destinată partenerilor suedezi, fiind una dintre cele mai complexe lucrări de acest fel. Cu o lungime de peste 81 metri, o lăţime de 16 metri şi o propulsie asigurată de şase generatoare diesel, „KBV 003” este destinată unor misiuni dintre cele mai dificile. Este o navă flexibilă, cu multă siguranţă în exploatare. E suficient să amintim aici că nava este complet echipată cu dublu bordaj şi dublu fund, este capabilă să navigheze în gheţuri, aria ei de operare ajungând până dincolo de cercul polar!

„Este genul de navă pe care ne-o doream de mult. Ea va fi destinată unor intervenţii în caz de urgenţă. De exemplu, KBV 003 va fi capabilă să tracteze un petrolier de 15.000 tdw în condiţii de furtună intensă. Dar nava va fi capabilă şi de intervenţie în caz de incendii, recuperare de produse petroliere deversate accidental. Şi un lucru cu care doar câteva nave din lume se pot lăuda: KBV 003 are cabine protejate împotriva gazelor – o aşa numită citadelă – prevăzute cu sisteme avansate de filtrare a aerului ce-i permit să opereze în condiţii periculoase şi toxice”, ne-a explicat Judith Melin (foto 3), director general în cadrul Pazei de Coastă suedeze, care a fost, la ceremonia de ieri, şi „naşa” navei. Sticla de şampanie s-a spart din prima, semn bun pentru nava ce şi-a primit botezul apei.

La rândul său, Kees de Ruiter, directorul general al Damen Galaţi, ne-a declarat: „Este unul dintre cele mai importante proiecte ale noastre. Este o navă unică, sofisticată din punct de vedere tehnologic. KBV 003 este un vârf al clasei de care aparţine, şi sunt bucuros că lucrătorii noştri au avut succes într-o lucrare atât de complexă”.

Din câte ne-au informat reprezentanţei Pazei de Coastă Suedeze, „KBV 003” îşi va executa misiunile în Marea Nordului şi Marea Baltică. Pe lângă capacitatea de a interveni în caz de urgenţă, nava va putea fi folosită pentru operaţiuni generale de control, precum controlul pescuitului, controlul mediului şi al traficului maritim.

Citit 2250 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.