De acum, FĂRĂ ŞTAMPILĂ pentru PFA

De acum, FĂRĂ ŞTAMPILĂ pentru PFA
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

De miercuri, 23 iulie, persoanele fizice autorizate, persoanele juridice de drept privat, dar şi entităţile fără personalitate juridică nu mai sunt obligate să pună ştampila pe declaraţii, cereri sau alte acte depuse la instituţiile sau autorităţile publice. Mai mult decât atât, cei mai sus menţionaţi au fost scutiţi şi de plata timbrului extrajudiciar pentru documentele eliberate de Fisc.

Aceste măsuri fac parte din Ordonanţa de Guvern nr. 17/2015, iar în afară de acestea mai este prevăzut şi faptul că "ştampila nu trebuie aplicată nici pe documentele emise în relaţia dintre persoanele fizice autorizate, persoanele juridice de drept privat şi entităţile fără personalitate juridică". Mai precis, obligativitatea folosirii ştampilei a dispărut atât în ceea ce priveşte relaţia entităţilor menţionate cu instituţiile statului, cât şi între ele. 

Cu toate astea, Ministerul Finanţelor a explicat că, deşi nu mai este obligatorie, există o obişnuinţă în folosirea ştampilei. "În prezent, deşi nu au fost identificate prevederi legale de nivelul legislaţiei primare care să instituie obligaţia pentru persoane fizice autorizate, liber profesionişti, persoane juridice sau alte entităţi fără personalitate juridică de a utiliza ştampila în relaţia cu autorităţile sau instituţiile publice ori în relaţiile dintre acestea, există o anumită uzanţă în utilizarea ştampilei“. 

Singurele entităţi care sunt în continuare obligate prin lege să folosească ştampila pe documente sunt persoanele juridice de drept public şi instituţiile statului. 

 

Citit 4344 ori Ultima modificare Joi, 23 Iulie 2015 17:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.