Plafon de garanţii de doar 100 milioane de lei

Plafon de garanţii de doar 100 milioane de lei
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Ministerul Finanţelor Publice propune alocarea unui plafon de garanţii în valoare de 100 de milioane de lei pentru programul "Prima maşină" în 2016, din diferenţa neutilizată din plafonul alocat pentru anul 2015, şi acceptarea primei de casare auto în contul avansului de 5 la sută necesar obţinerii finanţării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat pe site-ul instituţiei.

"Pentru anul 2015, plafonul alocat Programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi a fost de 350 de milioane de lei. Propunerea pentru anul 2016, în ceea ce privește plafonul garanţiilor care pot fi emise, este suma de 100 de milioane de lei din diferența neutilizată din plafonul alocat pentru anul 2015. Pentru nivelul plafonului, s-au luat în considerare evoluția Programului şi aspectele relevate de implementare a acestuia, precum şi gradul redus de utilizare a plafonului în cursul anului 2015", se arată în comunicatul emis de Ministerul Finanţelor Publice.

În plus, prin legislaţia aferentă s-a avut în vedere şi minimizarea costurilor la beneficiar, prin stabilirea unui nivel maximal al dobânzii aferente creditelor acordate în cadrul Programului (ROBOR la 6 luni, plus o marjă de maximum 3 la sută pe an), iar garanţia statului rămâne de maximum 50 la sută din finanţarea acordată.

Programul de stimulare a cumpărării de autoturisme noi prevede că persoanele fizice pot achiziţiona un singur autoturism nou, al cărui preţ de achiziţie să nu depăşească suma de 50.000 de lei. Prin Programul de stimulare a cumpărării de autoturisme noi se încurajează achiziţia de autovehicule situate în palierele joase de preţ sau maşinile puţin poluante cu litraj mic şi consum redus de combustibil.

Solicitantul creditului trebuie să aibă minim 18 ani, un avans de cinci procente din preţul maşinii şi să îşi ia obligaţia de a asigura maşina printr-o poliţă de asigurare tip CASCO. În 2016, avansul de 5 la sută poate fi scos din prima casare, care anul trecut a avut valoarea de 1.500 euro.

În 2015, au fost acordate 187 de garanţii, în valoare totală de 3,125 milioane de lei, conform aceluiaşi comunicat emis de MFP.

Citit 1598 ori Ultima modificare Joi, 14 Ianuarie 2016 16:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.