Topul firmelor plătite cu BANI PUBLICI. Cine câştigă CONTRACTE de lucrări la PRIMĂRIA GALAȚI
Foto: Infografic: Ovidiu Amălinei

Topul firmelor plătite cu BANI PUBLICI. Cine câştigă CONTRACTE de lucrări la PRIMĂRIA GALAȚI
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

* SC Tancrad SRL a câştigat detaşat cele mai multe şi mai bănoase contracte de lucrări puse la bătaie în 2015 de Primăria Galaţi * În topul celor mai scumpe lucrări licitate de municipalitate se află modernizarea străzii Tecuci, construcţia Primăriei şi a cartierului de locuinţe sociale din Drumul Viilor


Valoarea totală a contractelor atribuite de Primăria municipiului Galaţi, prin licitaţie sau cerere de ofertă, în cursul anului 2015, se ridică la peste 199,2 milioane de lei (fără TVA), cel puţin aşa reiese din datele făcute publice pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) şi pe portalul municipalităţii. Surprinzător sau nu, peste 77,5 la sută din aceşti bani au ajuns sau vor ajunge la numai zece companii, care au câştigat, în asociere sau singure, cele mai mari contracte de investiţii. Trebuie precizat însă că, în cursul anului trecut, Primăria a scos la bătaie nu doar lucrări de investiţii, ci şi contracte pentru documentaţii, servicii, reparaţii şi consolidări. Dar pentru că investiţiile sunt cele mai importante, vă prezentăm astăzi topul celor zece firme care şi-au adjudecat cele mai valoroase contracte.

Tancrad, campioana licitaţiilor

SC Tancrad SRL este campioana detaşată a contractelor de lucrări de investiţii la Primăria Galaţi. În 2015, Tancrad a câştigat, singură sau în asociere cu Cricons, o salbă de cinci contracte, în valoare totală de 72,9 milioane de lei fără TVA. Cel mai valoros vizează reabilitarea străzii Tecuci, pe care Tancrad a câştigat-o cu o ofertă de 24,7 milioane de lei fără TVA. Pentru modernizarea imobilului din strada Domnească nr. 54, mai precis construcţia sediului Primăriei Galaţi, Tancrad va încasa 23,3 milioane de lei fără TVA. Reabilitarea străzii Anghel Saligny îi va mai aduce 14,9 milioane de lei fără TVA. Cu o ofertă de 5,2 milioane de lei fără TVA, Tancrad, în asociere cu SC Cricons SRL, a câştigat şi modernizarea tronsonului străzii Traian cuprins între Basarabiei şi Rizer. Cel mai „modest” contract valorează 4,8 milioane de lei fără TVA şi vizează reabilitarea străzii Mihai Bravu pe segmentul Basarabiei - Gara CFR.

Conest Iaşi, vicecampion

Locul secund în topul firmelor care au câştigat cele mai valoroase lucrări de investiţii este ocupat de o firmă din Iaşi, SC Conest SA, care şi-a adjudecat contractul pentru proiectarea şi execuţia celui de-al doilea campus de locuinţe sociale, din Drumul Viilor nr. 8. Chiar dacă licitaţia a fost adjudecată anul trecut, cu o ofertă de 21,8 milioane de lei fără TVA, lucrările de construire încă nu au început.

Unda verde care se lasă aşteptată

Licitaţia deschisă pentru „unda verde”, adică "Sisteme inteligente pentru managementul traficului în vederea creşterii fluenţei şi siguranţei circulaţiei şi a prevenirii criminalităţii", a fost câştigată de SC UTI Grup SRL din Bucureşti, cu o ofertă de 13,7 milioane de lei fără TVA. Ea este responsabilă pentru cablurile care ţâşnesc către cer în dreptul fiecărui semafor aflat în principalele intersecţii ale oraşului. Investiţia, finanţată din fonduri europene, ar fi trebuit să fie gata la finele lui 2015, dar pentru că nu a fost, lucrările care se vor executa în acest an vor fi plătite de la bugetul local.

Tunelul pe sub Dunăre

Subtraversarea Dunării nu a prins loc pe podiumul celor mai valoroase contracte atribuite de Primăria Galaţi, deşi, conform declaraţiilor primarului Marius Stan, valoarea de adjudecare a fost de 3,8 milioane de euro. Ei bine, edilul n-a fost bine informat, fapt pe care l-a recunoscut recent. Conform datelor publicate de SEAP, licitaţia deschisă pentru documentaţia tunelului a fost câştigată cu o ofertă de 11,6 milioane de lei fără TVA, de către consorţiul Louis Berger. Conform SEAP, asocierea va oferi „servicii de asistenţă şi consultanţă tehnică, economico-financiară şi juridică pentru pregătirea şi derularea procedurii de atribuire a contractului de finanţare cu implicarea sectorului privat şi/sau a fondurilor europene pentru proiectul „Tuneluri rutiere subtraversare Dunăre Galaţi - Brătianu”.

"Familia" Vega - Lemacons

Nu mai puţin de 7,9 milioane de lei fără TVA va câştiga „familia” Vega din contractele pe care şi le-a adjudecat anul trecut. De ce spunem „familie”? Pentru că la mijloc sunt trei firme. SC Lemacons SRL a câştigat anul trecut două licitaţii: amenajarea a zece locuri de joacă, în valoare de 3 milioane de lei fără TVA, şi modernizarea Orăşelului Copiilor, în valoare de 2,4 milioane de lei fără TVA. Modernizarea unor străzi din Valea Oraşului a fost adjudecată de asocierea Citadina ’98 SA - SC Vega 93 SRL, firme care au acelaşi sediu, în blocul PS1B, de pe strada Siderurgiştilor nr. 7. Care-i legătura între cele trei firme?

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, Lemacons îl are ca acţionar unic pe Alin Constantinescu, numit administrator cu puteri depline al firmei pe 28 martie 2012. Numai că, pe 16 aprilie 2012, inginerul Alin Constantinescu apărea cu o declaraţie în ziarul „Viaţa liberă” legată de o lucrare de reparaţii şi asfaltare executată, pe bulevardul Marii Uniri, de către firma Vega ´93. E limpede astfel că, deja administrator al Lemacons, Constantinescu era şi reprezentant al firmei Vega. În plus, într-un document public prin care Vega ’93 SRL confirmă colaborarea cu o alta, în calitate de furnizor, Alin Constantinescu semnează ca manager de proiect, pe ştampila Vega. Ca să nu mai spunem că în oraş s-a încetăţenit ideea că Lemacons este „puiul” firmei Vega, aflată în insolvenţă. Că tot veni vorba, conform buletinului de insolvenţă, Lemancons a detaşat, în 2015, patru muncitori la Vega. În aceste condiţii, putem spune că familia Vega a câştigat 7,9 milioane de lei în 2015, de pe urma licitaţiei de la Primărie. Fireşte, acesta este doar un mizilic în comparaţie cu contractul în valoare de 41,8 milioane de lei fără TVA pe care l-a câştigat în 2014, pentru construirea campusului de locuinţe sociale (încă nefinalizat) din Micro 17.

Un contract de 7 milioane de lei

Firma Pallegrini SRL intră în top cu un contract în valoare de 7 milioane de lei fără TVA, pentru construcţia Centrului comunitar de servicii sociale din strada Ştiinţei nr. 26. Din păcate, transformarea ruinelor rămase din fosta Şcoală Nr. 23, într-o clădire extinsă (parter, două etaje şi mansardă), cu arhitectură de secol al XIX-lea, dar care să răspundă exigenţelor actuale, durează mai mult decât finanţarea europeană din care ar fi trebuit să fie executată. Aşa că, în loc de bani europeni, se vor cheltui fonduri de la bugetul local pentru finalizarea investiţiei.

Trei contracte pentru Romlotus Instalaţii

SC Romlotus Instalaţii SRL a intrat în clasamentul celor mai câştigate firme de pe urma Primăriei cu trei contracte, în sumă de 6,4 milioane de lei, adjudecate anul trecut. Cel mai valoros vizează modernizarea străzii Pictor Isser - 3,1 milioane de lei fără TVA, care ar trebui să fie gata pe 15 aprilie. Romlotus Instalaţii a câştigat şi contractul de lucrări tehnico-edilitare pe strada Partizanilor - 2,3 milioane de lei fără TVA, dar şi înlocuirea conductei de apă şi încălzire de la Colegiul Tehnic „Traian Vuia” - 838.232 de lei fără TVA.

Iluminat de milioane

Gestiunea iluminatului public pentru doi ani va costa 5,4 milioane de lei fără TVA de la bugetul local şi de ea va răspunde SC Total Strada SRL. Conform contractului, Total Strada va exploata şi întreţine, va face revizia şi reparaţia iluminatului public existent şi modernizat, va întreţine şi menţine în stare de funcţionare iluminatul ornamental, festiv şi arhitectural, va realiza şi lucrări de instalaţii electrice. De asemenea, va trebui să înfiinţeze un dispecerat pentru preluarea sesizărilor privind defecţiunile apărute în sistemul de iluminat public, astfel încât cetăţenii să nu mai aştepte săptămâni pentru ca o defecţiune sesizată să fie remediată.

    Dar nici Luxten Lighting Co SA, care a gestionat iluminatul public până în septembrie 2015, n-a rămas de căruţă. Compania şi-a adjudecat proiectarea şi execuţia lucrărilor de alimentare cu energie electrică a locuinţelor sociale construite de Vega în Micro 17, cu o ofertă de 4,2 milioane de lei fără TVA.

    Performanţă energetică de 3,7 milioane de lei

    Ultima intrată în topul celor mai câştigate firme de pe urma lucrărilor publice este SC Moviland Met SRL, înfiinţată în septembrie 2014. Pe lângă contractele pe care Primăria i le-a atribuit direct, firma şi-a adjudecat la licitaţie lucrările pentru creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe C11, C12, D8 din Ţiglina II, în valoare de 2,1 milioane de lei, dar şi contractul pentru creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe A7 şi A 21 din Micro 16, în valoare de 1,6 milioane de lei fără TVA.

    Infografic: Ovidiu Amălinei

Citit 8776 ori Ultima modificare Marți, 09 Februarie 2016 00:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.