IMM-urile, faţă în faţă cu birocraţia fiscală

IMM-urile, faţă în faţă cu birocraţia fiscală
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

La iniţiativa Patronatul IMM-urilor Galaţi, Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) propune ca Formularul 088 - „Declaraţie pe propria răspundere pentru evaluarea intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA” să fie înlocuit cu o „Declaraţie pe propria răspundere privind intenţia contribuabilului de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA”, completată electronic şi depusă online. Argumentul ar fi acela că societăţile care depăşesc plafonul de scutire a plăţii TVA de 220.000 lei, stabilit prin Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, sunt de drept plătitoare de TVA, iar parcurgerea unei proceduri de evaluare a intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA nu mai este justificată.

„Noul Formular 088 a crescut în mod nejustificat birocraţia pentru microîntreprinderi şi întreprinderile mici, reprezentând un chestionar de centralizare a unor informaţii incluse deja în alte formulare sau baze de date deţinute de autorităţile publice centrale. De asemenea, întreaga procedură de evaluare a intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice ce implică operaţiuni din sfera TVA este neclară şi netransparentă”, a precizat preşedintele Patronatului IMM-urilor Galaţi, Marian Filimon.

Formularul 088 - "Declaraţie pe propria răspundere pentru evaluarea intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA" a fost aprobat prin Ordinul nr. 3841/2015 al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, normele fiind publicate în Monitorul Oficial, Partea I, nr.8 din 6 ianuarie 2016.

Citit 1481 ori Ultima modificare Luni, 22 Februarie 2016 17:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.