PLĂȚI ANTICIPATE la Finanţe pentru anumite categorii de venituri

PLĂȚI ANTICIPATE la Finanţe pentru anumite categorii de venituri
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice (DGRFP) Galaţi le reaminteşte contribuabililor - persoane fizice, că, în conformitate cu prevederile art. 124 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, sunt obligaţi să efectueze în cursul anului plăţi anticipate, exceptându-se cazul veniturilor pentru care plăţile anticipate se stabilesc prin reţinere la sursă.

Plăţile anticipate aferente trimestrului I 2016 se efectuează până la data de 25 martie 2016, precizează DGRFP Galaţi.

În categoria de contribuabili amintiţi se regăsesc cei care realizează venituri din activităţi independente: întreprinzătorii titulari ai unei întreprinderi individuale; membrii întreprinderii familiale; persoanele cu statut de persoană fizică autorizată să desfăşoare activităţi economice; persoanele care realizează venituri din profesii libere; persoanele care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, la care impozitul pe venit se determină pe baza datelor din evidenţa contabilă în partidă simplă.

Aceşti contribuabili au obligaţia să efectueze până la termenul amintit plăţile anticipate aferente trimestrului I 2016 pentru: impozitul pe venit; contribuţia de asigurări sociale pentru pensii; contribuţia de asigurări sociale de sănătate.

Tot până la aceeaşi dată, plăţile amintite trebuie făcute şi de persoanele care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor şi persoanele care realizează venituri din activităţi agricole impuse în sistem real prevăzute la art. 104 alin.(3) din Codul fiscal precum şi din silvicultură şi piscicultură.

Contribuabilii pot face plata impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale fie în numerar, fie prin ordin de plată în conturile trezoreriei unităţii fiscale pe raza căreia îşi au domiciliul.

Citit 1802 ori Ultima modificare Joi, 24 Martie 2016 18:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.