Avansul la "Prima casă" ar putea creşte

Avansul la "Prima casă" ar putea creşte
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Pentru ca parametrii programului "Prima casă" să fie modificaţi în aşa fel încât aceste credite să fie sustenabile, băncile şi statul sunt obligate să stea la masa negocierilor, a anunţat Dana Demetrian, vicepreşedintele pe partea de retail a unuia dintre cele mai importante bănci din România. Astfel, cele trei coordonate care trebuie luate în seamă sunt nivelul avansului, nivelul dobânzii şi situarea geografică a clientului care vrea să acceseze acest program de creditare. Chiar dacă reprezentanţii băncilor sunt conştienţi că nu pot aduce nici o modificare programului, aceştia spun că pentru o sustenabilitate pe termen lung trebuie luate în calcul atât avansul cât şi dobânda, astfel încât să fie aduse mai aproape de realitate. "Un avans de cinci la sută nu este sustenabil. Dacă vrem ca programul să fie sustenabil pentru toate părţile, putem vorbi de o creştere a avansului la 15 la sută, chiar dacă nu sunt în măsură să avansez o cifră exactă. Cred că ar trebui să ne aşezăm la masa negocierilor şi să analizăm, să vedem ce se întâmplă în ţări cu economii dezvoltate, pentru că momentan suntem sub ţările din jurul nostru în ceea ce priveşte totalul creditării ipotecare din PIB", a completat Dana Demetrian.

"Ministerul Finanţelor Publice este deschis dialogului şi continuă consultările cu instituţiile bancare, pentru a înţelege mai bine evoluţiile din piaţă şi pentru a-şi face propria analiză, ce va sta la baza unei strategii deja anunţate. Aceste consultări nu au vizat doar "Prima casă", ci şi alte programe de garanţii care au ca ţintă o creştere economică sustenabilă şi un sprijin real acordat în principal întreprinderilor mici şi mijlocii ce activează în mai multe domenii", a explicat ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu.

Citit 2098 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Iunie 2016 18:04

2 comentarii

 • postat de dan
  Vineri, 01 Iulie 2016 12:27
  5.13.190.***
  De unde a mai aparut si tanti-filosoafa asta cu sustenabilitaea avansului marit la 15%? Nu trimite suficient cascaval bancii mama? N-are romanul atatia bani pt ce propune ganditoarea cu pricina.
  0
  4
  Raportează
 • postat de Radu
  Joi, 30 Iunie 2016 11:26
  89.136.7.***
  Bancile considera ca avansul de 5% nu este sustenabil? Bancile din tarile dezvoltate oferă clienților dobânzi de 2% pt creditele imobiliare si nu dispun de atâta birocrație! Nu ne putem compara...
  0
  4
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.