Încă 500 de milioane pentru "Prima Casă"

Încă 500 de milioane pentru "Prima Casă"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Guvernul României a suplimentar, în şedinţa de miercuri, fondurile pentru programul „Prima Casă”, cu 500 de milioane de lei. Totodată, s-a introdus şi varianta garantării pentru o nouă locuinţă, care să fie mai mare sau mai valoroasă decât prima.

”În cadrul proiectului de act normativ supus aprobării se propune suplimentarea cu 500 milioane lei a plafonului total al garanţiilor care pot fi emise în anul 2016 în cadrul Programului Prima Casă. Necesarul de plafon a fost estimat în funcţie de datele privind volumul solicitărilor aflate în diverse stadii de aprobare şi pre-aprobare, care exced disponibilul rămas neutilizat din sumele alocate”, se arăta în nota de fundamentare a proiectului de Hotărâre de Guvern.

Cea mai recentă suplimentare a plafonului, tot cu 500 de milioane de lei, a avut loc în luna mai a acestui an.

Programul “Prima Casă” a fost lansat în anul 2009. Până acum, s-au acordat 193.012 garanţii, în valoare totală de 16,44 miliarde lei, pentru finanţări în valoare de 32,88 miliarde lei. Rata creditelor neperformante este de 0,3 la sută.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a mai propus trecerea plafonului de garantare neutilizat de către românii stabiliţi în străinătate în plafonul general de garantare a creditelor în cadrul programului. În nota de fundamentare a actului normativ se precizează că în ultima perioadă nu au mai existat cereri de la cetăţenii români stabiliţi în străinătate. 

"Din plafonul de 25 de milioane de lei stabilit în anul 2014 pentru persoanele fizice cu cetăţenie română stabilite în străinătate au fost acordate până în prezent un număr de 190 de garanţii în valoare totală de 18,3 milioane de lei", se arată într-un comunicat al MFP.

Citit 1247 ori Ultima modificare Joi, 29 Septembrie 2016 18:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.