Prima zi a Conferinţei internaţionale a clusterelor | ”Este important ca Galaţiul să îşi recapete locul”
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Negri

Prima zi a Conferinţei internaţionale a clusterelor | ”Este important ca Galaţiul să îşi recapete locul”
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

UPDATE, 5 octombrie: Cea de-a cincea Conferinţă internaţională a clusterelor din România şi-a început lucrările, miercuri, 5 octombrie, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii, eveniment ce semnifică o repunere a Galaţiului pe hărţile internaţionale, dacă e să judecăm după calitatea şi numărul invitaţilor prezenţi cu acest prilej. Timp de două zile, sunt reprezentate în oraşul nostru organisme europene, institute de cercetare şi universităţi, clustere şi firme din mai multe ţări europene (Germania, Ungaria, Slovacia, Bulgaria, Ungaria, Serbia, Austria, Italia, Cehia, Republica Moldova), alături de ministere importante din România, reprezentate la nivel de secretari de stat sau de consilieri. Situaţia a fost remarcată, şi salutată, ca atare de primarul Ionuţ Pucheanu, preşedintele CJ, Costel Fotea, şi deputatul liberal Victor Paul Dobre, care şi-au exprimat la unison sprijinul pentru ca această întâlnire de la Galaţi să aibă cât mai curând rezultate concrete.

„Avem cea mai mare şi mai puternică autostradă pe care o putem avea şi care se cheamă Dunărea, suntem cel mai mare port maritim la Dunăre”, a amintit primarul Ionuţ Pucheanu, punctând că oraşul nostru se află „în momentul T zero a ceea ce va însemna Galaţiul din 2020”. La rândul său, Victor Paul Dobre a declarat: „Galaţiul aparţine de două mari comunităţi, dar triste şi amărâte. Una este comunitatea porturilor dunărene, care, în ultimii ani, o duce din prost în mai prost, şi a doua este comunitatea Moldovei, regiunea cea mai slab dezvoltată a României. Belgradul este la jumătatea Dunării; până la Belgrad sunt sute de poduri, nu există oraş, mai mare sau mai mic, să nu aibă poduri, în timp ce de la Belgrad până la vărsarea Dunării în mare, le numărăm pe degetele de la o mână: Vidinul, făcut acum la Calafat prin Uniunea Europeană, podul făcut de comunişti între România şi Bulgaria şi cele două poduri făcute de Ceauşescu. Nu ştiu câtă lume ştie, dar Galaţiul este cel mai mare port la Dunăre (cu Portul Mineralier, Docuri şi Bazinul Nou – n.red.), cu o capacitate de peste 10-11 milioane de tone. Am văzut hărţi pe care Galaţiul nu mai apărea, erau Dunărea, Canalul şi direct Delta. De aceea, salut această acţiune pentru că este important să revenim, să ne recăpătăm locul”.

„Unul din obiectivele pe care le avem cu Asociaţia Naţională a Clusterelor este regionalizarea, de aceea cea de-a treia conferinţă naţională nu s-a mai desfăşurat la Bucureşti. Au urmat Iaşiul şi apoi Clujul, când dl Costică Voicu, preşedintele clusterelor din Regiunea de Sud-Est, a spus «De ce să nu organizăm la Galaţi?». Când vorbim despre Galaţi, vorbim despre Dunăre şi aşa s-a născut tema acestei conferinţe: integrarea economiei naţionale şi regionale în Strategia Dunării. Următorul pas a fost să luăm legătura cu coordonatorul SUERD, iar pentru faptul că această conferinţă se organizează la Galaţi, principalul merit îl au Ministerul de Externe şi dna ambasador Silvia Davidoiu”, a afirmat şi Daniel Coşniţă, preşedintele Asociaţiei Clusterelor din România.

Conferinţa de la Galaţi, având ca temă „Clusterele. Strategia Dunării. Bioeconomia”, are şi un pronunţat caracter practic, în cadrul ei desfăşurându-se şi un brokeraj de afaceri sub sigla „Enterprise Europe Network”. Lucrările conferinţei vor continua joi, 6 octombrie.


Conferinţa internaţională a clusterelor, la Galați

Cea de-a cincea Conferinţă internaţională a clusterelor din România, care se va desfăşura la Galaţi miercuri şi joi (5-6 octombrie), va avea, după cum am mai scris, o participare selectă: reprezentanţi ai unor organisme europene, institute de cercetare, universităţi, firme şi clustere din mai multe ţări europene. Dintre aceştia, îi enumerăm pe Jan Larosse – analist politic senior în cadrul DG Regio al Comisiei Europene, Peter Keller – ministrul Economiei din Ungaria, Gerd Meier Zu Koecker (Cluster Agentur Baden-Württemberg), Adrian Curaj – director general UEFISCDI, Daniel Coşniţă – preşedintele Asociaţiei Clusterelor din România, Jorg Mirtl – manager de proiect al programului Interact al Uniunii Europene, Daniel Acs – preşedintele Uniunii Clusterelor din Slovacia, Eugeniy Ivanov – General Manager, Euroconsultants Bulgaria, Christian Weinberger – consultant în cadrul Ministerului Afacerilor Străine în Viena şi mulţi alţii.

Conferinţa de la Galaţi va avea tema „Clusterele. Strategia Dunării. Bioeconomia” şi va fi găzduită de Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, în fiecare din cele două zile, începând cu ora 9,30.

Citit 3046 ori Ultima modificare Joi, 06 Octombrie 2016 02:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.