UPDATE - Amnistie fiscală pentru gălăţeni | Unde puteţi depune cererile pentru scutirea de plată

UPDATE - Amnistie fiscală pentru gălăţeni | Unde puteţi depune cererile pentru scutirea de plată
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Perioada rămasă până la sfârşitul anului este un bun prilej pentru ca gălăţenii care au restanţe de plată la bugetul local să-şi facă un cadou şi să scape de majorările de întârziere aferente impozitelor şi taxelor locale datorate. Acest lucru este posibil prin amnistia fiscală aprobată în ultima şedinţă de Consiliu Local, care se adresează numai persoanelor fizice de pe raza administrativ-teritorială a municipiului Galaţi. Pentru firme, o astfel de măsură este încă în stadiul de discuţie.

Scutirea de majorări, numai pentru obligaţiile stinse până la sfârşitul anului


Baza legală de acordare a acestei facilităţi fiscale este constituită de art. 185 din Legea 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, conform căruia organul fiscal local poate acorda scutiri sau reduceri de majorări de întârziere pentru obligaţiile fiscale restante. Astfel, scutirea decisă de Consiliul Local Galaţi se aplică majorărilor de întârziere aferente impozitelor şi taxelor, inclusiv amenzilor contravenţionale stinse până la data de 30 decembrie 2016. Scutirea nu se aplică şi pentru obligaţiile fiscale stinse prin poprire sau prin valorificarea bunurilor sechestrate. „Schema de ajutor de minimis se aplică în perioada 15.11.2016 - 30.12.2016 pentru scutirea de la plata majorărilor de întârziere aferente obligaţiilor principale reprezentând impozite, taxe, inclusiv amenzi contravenţionale restante la 1 octombrie 2016 şi stinse până la data de 30 decembrie 2016”, se arată în raportul de specialitate elaborat de Direcţia Generală Impozite, Taxe şi Venituri Locale (DGITVL) din cadrul Primăriei Galaţi.

Această procedură de scutire a fost aprobată „având în vedere necesitatea atragerii de venituri cu celeritate la bugetul local, precum şi respectării principiului egalităţii de tratament, respectiv stabilirii în mod nediscriminatoriu a criteriilor şi mijloacelor de acordare a facilităţilor fiscale persoanelor fizice”, se afirmă în expunerea de motive a Hotărârii Consiliului Local.

Cum se procedează


De scutirea prevăzută în hotărârea de CL pot beneficia atât persoanele fizice care achită integral, până la 30 decembrie 2016, obligaţiile principale menţionate mai sus, cât şi cele care, în acelaşi termen, depun cerere la data plăţii integrale a respectivelor obligaţii fiscale. Dacă un gălăţean are mai multe tipuri de obligaţii la bugetul local şi face plata integrală numai pentru un anumit impozit sau taxă, scutirea de plată a majorărilor se va aplica numai pentru impozitul sau taxa locală achitate.

Pentru a beneficia de scutire, după plata obligaţiilor principale, trebuie depusă o cerere înregistrată la DGITVL. La operarea efectivă în evidenţa fiscală a facilităţii acordate, contribuabilului îi va fi înmânată „Decizia de anulare creanţe”, care este act administrativ şi poate fi contestat în condiţiile prevăzute de lege.

Procedura va fi publicată integral pe site-ul Primăriei Galaţi.

Conform Primăriei Galaţi, cererile pot fi depuse la cele trei centre ale Direcţiei Impozite, Taxe şi alte Venituri Locale, astfel:

- Centrul din str. Domnească, bloc. L, parter; program: luni, marţi, joi şi vineri – 8,30-16,30, miercuri: 8,30-18,30;
- Centrul din str. H.Coandă, bl. J5, parter; program: luni, marţi, miercuri, joi – 8,30-15,30, vineri: 8,30-12,30;
- Centrul din str. Brăilei, nr.232, bl. E4, parter; program: luni, marţi, miercuri, joi – 8,30-15,30, vineri: 8,30-12,30.

Citit 6455 ori Ultima modificare Luni, 28 Noiembrie 2016 14:39

3 comentarii

 • postat de Octavian
  Joi, 01 Decembrie 2016 21:41
  5.13.130.***
  Pai cu calculatorul din poza e gri treaba si de asta se misca asa greu lucrurile; oricum cu acest PC va puteti lua cateva uniati de procesare mai rapide
  0
  1
  Raportează
 • postat de Hei Rup
  Joi, 01 Decembrie 2016 06:26
  5.13.156.***
  Penalitatile s-au incasat celor care au platit pina pe 30 noiembrie taxele locale nestiind ca ce-i din primarie au votat scutirea lor cum vor da banii inapoi nu sa scris mai nimic in acest articol , deoarece vine votul luna aceasta , D-le CRISTINEL LUCA scrieti se se va intimpla cu cei care au platit ,se vor da banii luati pe majorari?ca de asta este vorba au platit mai tirziu dar cu majorari .Asteptam raspuns de la dumnavoastra
  0
  1
  Raportează
 • postat de intendentu
  Luni, 28 Noiembrie 2016 16:19
  217.156.52.***
  Hi hi hiiiiii,
  Tocmai ce am achitat saptamana trecuta somatia la plata ce continea niscaiva penalitati de intarziere.
  Si nu intelegem, de ce trebuie sa mai facem cerere daca e aprobat Consiliu Local ?
  Asta e BIROCRATIE pentru toata lumea si noi ca sa facem cerere si ptr functionarii din primarie, cand de fapt era mai simplu printr-o comanda la computer sa fie date jos aceste penalizari, respectiv, sa se emita decizii de recalculare ptr cei carora li s-au emis decizii de calcul penalizari.
  Curat murdar, nu-i asa domnule Caragiale !!!
  0
  11
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.