În sfârşit! UNDĂ VERDE pentru ”business angels”

În sfârşit! UNDĂ VERDE pentru ”business angels”
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

A fost nevoie de un an şi cinci luni şi de două guverne pentru ca Legea 120 din 17 iulie 2015, cunoscută şi ca legea „business angels”, să poată fi operaţională.

Joi, 8 decembrie 2016, chiar când articolul „Niciun înger al afacerilor nu s-a arătat la Galaţi”, publicat în "Viaţa liberă", primea bunul de tipar - CLICK AICI PENTRU DETALII, Guvernul României anunţa printr-un comunicat că a stabilit, printr-un memorandum, instituirea unei scheme de ajutor de minimis privind stimularea investitorilor individuali - „business angels” - de a face investiţii de capital pentru sprijinirea IMM-urilor. „Schema nu instituie direct măsuri de ajutor de minimis, ci prevede facilităţi fiscale pentru persoanele fizice care investesc în societăţi, conform Legii 120/2015 privind stimularea investitorilor individuali – business angel. Investiţia efectuată este asimilată cu acordarea unui ajutor de minimis, întrucât este realizată în vederea acordării de facilităţi fiscale persoanei fizice, în calitate de investitor, implicându-se astfel resurse bugetare de stat prin renunţarea la încasarea unor venituri sub forma de impozite. Investiţia este efectuată de către o persoană fizică, într-o societate al cărei asociat devine, prin dobândirea de părţi sociale ca urmare a majorării capitalului social. Majorarea se efectuează prin aportul de capital în numerar al persoanei fizice care devine investitor individual - business angel. Suma investită este cuprinsă între 3.000 şi 200.000 de euro, echivalent în lei la cursul BNR. Aceste limite de sume se aplică cumulat, indiferent de numărul investitorilor. Momentul acordării ajutorului de minimis este data înregistrării menţiunii privind majorarea capitalului social al societăţii la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului”, se arată în comunicatul Guvernului.

Schema de ajutor de minimis se va derula până la 31 decembrie 2020, cu posibilitatea prelungirii, în acord cu regulamentele Comisiei Europene. Numărul estimat de beneficiari este de 372 de microîntreprinderi şi întreprinderi mici, pe întreaga durată de valabilitate a schemei de minimis. Iniţiatorul şi furnizorul schemei de minimis este Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri. Oficiile teritoriale pentru IMM şi Cooperaţie (OTIMMC), structuri aflate în subordinea MECRMA, au calitatea de administratori ai schemei.

Citit 1872 ori Ultima modificare Joi, 15 Decembrie 2016 01:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.