BIROCRAŢIE | Hârtii "grele" anul are. Formulare de coşmar pentru contabili şi firme

BIROCRAŢIE | Hârtii "grele" anul are. Formulare de coşmar pentru contabili şi firme
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Consilierul fiscal Adrian Benţa afirmă că cel puţin unul dintre formularele care trebuie completate de către întreprinzători elimină din start prezumţia de nevinovăţie a acestora: "Este o considerare a priori că un contribuabil poate să fie infractor", a declarat Adrian Benţa pentru "Viaţa liberă".

Prezent la Galaţi la jumătatea acestei luni, la invitaţia filialei locale a CECCAR, consultantul fiscal Adrian Benţa a făcut, la solicitarea "Vieţii libere", o scurtă radiografie a birocraţiei existente în acest moment în România. L-am întrebat dacă în anul care stă să se încheie s-a consemnat o reducere semnificativă a birocraţiei. "Din punctul meu de vedere, pentru persoane fizice a fost un fel de praf în ochi că s-a renunţat la nu ştiu ce cazier, dar pentru firme a fost din ce în ce mai greu, foarte greu, şi mă refer la noile declaraţii fiscale. 394 devine un coşmar pentru contabili şi pentru firme, formularul 088 s-a mai îmbunătăţit un pic, dar încă este devastator pentru aproape jumătate din firme, care nu obţin codul de TVA, ceea ce este o descurajare a afacerilor, este o considerare a priori că un contribuabil poate să fie infractor în viitor. Deci, prezumţia de nevinovăţie nu există, probabil nici nu a fost vreodată în ultimi zece ani aplicată în mod serios. Consider că aceste lucruri reprezintă pentru societăţile comerciale o creştere a birocraţiei. Cu tot respectul pentru încercările de a se mai face ceva, personal consider că efectul a fost invers. Aceste două formulare sunt arhisuficiente pentru a justifica ce spun”, ne-a răspuns Adrian Benţa.

Începând cu data de 1 octombrie 2016, formularul 394 „Declaraţie informativă privind livrările/prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional de persoanele înregistrate în scopuri de TVA” se completează INTEGRAL, pentru TOATE operaţiunile efectuate pe teritoriul naţional. De asemenea, numeroase voci din rândul întreprinzătorilor sau al experţilor contabili au acuzat faptul că Formularul 088 a crescut în mod nejustificat birocraţia pentru microîntreprinderi şi întreprinderi mici. I s-a pus inclusiv eticheta de „coşmarul firmelor” şi s-a afirmat despre el că are o procedură de evaluare neclară şi netransparentă şi că încalcă directive comunitare.

Citit 2624 ori Ultima modificare Vineri, 30 Decembrie 2016 11:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.