Ziua Întreprinzătorilor crizaţi de recesiune

Ziua Întreprinzătorilor crizaţi de recesiune
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În acest an, de Ziua Întreprinzătorilor, doar o mână de oameni de afaceri din judeţul Galaţi a dat curs invitaţiei Patronatului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (PIMM), participând, ieri, la lucrările seminarului aniversar de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii.

În alocuţiunea sa, preşedintele PIMM Galaţi, Marian Filimon, a făcut mai degrabă necrologul mediului de afaceri românesc:

„Până la 31 decembrie 2009, peste 5.000 de societăţi comerciale din judeţul Galaţi au dispărut, prin suspendarea activităţii sau prin faliment. Alte 1.600 de societăţi şi-au încetat activitatea de la 1 ianuarie 2010”.

„Mediul privat a dat vama cea mai mare şi din punctul de vedere al disponibilizărilor. Circa 38.000 de persoane au fost disponibilizate în 2009 şi alte 10.200 în 2010”.

Filimon a pus acest eşec nu atât pe seama crizei economice care a izbucnit în a doua jumătate a lui 2008, cât mai ales pe seama neinspiratei măsuri a Guvernului Boc de a introduce impozitul forfetar.

Marian Filimon a cerut Executivului eliminarea acestei obligaţii găsind un aliat în preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură din Galaţi, Dan Lilion Gogoncea.

„Sunt de acord sută la sută cu cota unică de impozitare, dar sunt total împotriva impozitului forfetar”, a spus Gogoncea.

Hop şi politicienii!

Simţindu-se dator cu nişte explicaţii, în condiţiile în care partidul său se află la guvernare, deputatul democrat-liberal Mircea Toader le-a spus întreprinzătorilor gălăţeni că Executivul a preferat să reducă salariile bugetare, pensiile şi alte indemnizaţii plătite de stat decât să mărească taxa pe valoare adăugată şi cota unică de impozitare, care ar fi afectat mediul privat şi… nu ar fi acoperit gaura din buget.

Toader a avertizat că „se pare că urmează al doilea val de criză” şi, în loc de cadou, a enumerat măsurile pe care Guvernul le pregăteşte pentru a diminua impactul acesteia asupra mediului economic.

„Va ieşi în regim de urgenţă Legea parteneriatului public-privat, care va permite o intervenţie mult mai uşoară a investitorului; vom intra în parteneriatul public-privat cu o cotă de 70 la sută a administraţiei publice centrale sau locale şi 30 la sută a investitorului, iar accesul la acest parteneriat se va face prin negociere directă”.

„De asemenea, vom modifica Legea 50, astfel încât anumite lucrări să primească autorizaţii de construcţie în 10 zile, iar avizele să fie tacite, în 30 de zile”.

„Mai avem în obiectiv modificarea Ordonanţei 34, cu achiziţiile publice: să nu coboare valoarea investiţiei sub 85 la sută, să nu mai permită majorarea lucrărilor decât până în 15-20 la sută, iar contestarea în instanţă - a rezultatului licitaţiei - să fie condiţionată de o scrisoare de garanţie bancară la jumătate din valoarea investiţiei”, a afirmat deputatul PDL Mircea Toader.

Tolba portocalie cu promisiuni a fost găurită de săgeţile galbene trimise de deputatul PNL Victor Paul Dobre.

„Există o alternativă la asumarea riscului politic: să lăsaţi locul la alţii, nu-i nicio problemă”, a spus liberalul.

Parlamentarul PNL a pledat, în faţa întreprinzătorilor, pentru măsuri de dreapta în scopul evitării falimentului naţional.

„Cota unică de impozitare nu şi-a epuizat avantajele şi orice pas spre desfiinţarea ei nu poate duce decât la evaziune şi la pierderea locurilor de muncă”.

„Taxa pe valoare adăugată, e dificil să umbli la ea în aceste condiţii, pentru că este o sursă imediată de venit”.

„Într-un singur domeniu se poate reduce, cu până la cinci la sută: în domeniul construcţiilor, ca să uşurezi investiţiile”.

„Ne plângem că nu sunt bani la bugetul de stat. Avem o propunere: bonus de cinci la sută din dări pentru cei care le plătesc la timp şi o să avem o colectare mai bună pentru că vom lua de la mai mulţi”.

„Fără îndoială, trebuie desfiinţat acel impozit forfetar”, a declarat deputatul PNL Victor Paul Dobre.

Reprezentantul PSD – preşedintele Consiliului Judeţean, Eugen Chebac – a preferat să nu se implice în disputa dintre liderii PDL şi PNL.

În schimb, urarea sa către întreprinzători a fost de un cinism crud. „Eu vă doresc succes. Să aduceţi în continuare bani… dacă reuşiţi să-i mai faceţi”, a spus social-democratul Eugen Chebac.

Încurajări mai calde au venit de la preşedintele Patronatului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din Galaţi.

Într-o notă realistă, Marian Filimon i-a îndemnat pe oamenii de afaceri locali să-şi păstreze speranţa că vor depăşi criza, chiar şi numai prin forţe proprii.

„Noi am reuşit singuri în ultimii 20 de ani. Am ferma convingere că majoritatea dintre noi va trece peste criză, cu sau fără ajutorul autorităţilor”, a spus Marian Filimon.

Câştigătorii Premiilor IMM

Seminarul de Ziua Întreprinzătorilor, găzduit de Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii, a continuat cu o seară de gală, la Teatrul Muzical „Nae Leonard”, în cadrul căreia au fost acordate tradiţionalele Premii ale Patronatului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii.

Anul acesta, distincţiile au fost adjudecate de 15 firme, asociaţii profesionale şi reprezentanţi ai instituţiilor publice şi ai presei din judeţele Galaţi şi Brăila.

1). SC Betoane Complexe SRL, Galaţi – dir. Ştefan Vântdevară

2). SC Anghel NG SRL, Galaţi – dir. Gheorghe Anghel

3). SC Tornado Systems SRL, Galaţi – dir. Mihail Gheorghiu

4). SC Eurocareer Job SRL, Galaţi – dir. Daniela Radu

5). SC Primo SRL, Galaţi – dir. Bogdan Manea şi Gabriel Radu

6). SC Roasio Construct SRL, Galaţi – dir. Gheorghe Ştefan şi Ion Popescu

7). Societatea de Asigurare şi Reasigurare Astra SA, Galaţi – dir. Daniel Firoiu

8). SC Tancrad SRL, Galaţi – dir. Cătălin Stăncic

9). SC Royal SA, Galaţi – dir. Petre Savin

10). Asociaţia Producătorilor Agricoli, Galaţi – preşed. Elena Patriche

11). Asociaţia Agenţilor Economici cu Capital Privat, Brăila – preşed. Gheorghe Caruz

12). Eugen Chebac, preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi

13). Lică Lungu, preşedintele Curţii de Arbitraj a Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură, Galaţi

14). Ovidiu Amălinei, „Viaţa liberă”, Galaţi

15). Ticu Ciubotaru, preşedintele Societăţii Jurnaliştilor „Dunărea de Jos”

Citit 1759 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.