Gălăţenii şi-au mărit investiţiile imobiliare cu 100 milioane de lei

Gălăţenii şi-au mărit investiţiile imobiliare cu 100 milioane de lei
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Valoarea creditelor contractate de gălăţeni era, la sfârşitul primului trimestru al acestui an, de peste 3,48 miliarde de lei, cu 45,5 milioane de lei mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, rezultă din datele centralizate de BNR. Pe de altă parte, evoluţiile pe categorii de credite au fost diferite - în timp ce creditele în lei au avut o tendinţă de creştere, împrumuturile în valută au fost în scădere.

Apetitul gălăţenilor pentru creditele în moneda naţională s-a făcut simţită pe piaţa bancară, pe parcursul primului trimestru din 2017, printr-un avans cu 19,6 milioane de lei al acestui tip de împrumuturi, la valoarea de 2.234 milioane de lei. Dar diferenţa este şi mai mare, respectiv de 141 milioane de lei, dacă o raportăm la valorile înregistrare la sfârşitul primului trimestru al anului trecut.

În ceea ce priveşte creditele în valută, gălăţenii par a fi înţeles că varianta cea mai bună este aceea de a accesa credite în moneda în care obţin veniturile, pentru a fi feriţi de eventualele turbulenţe ale cursului de schimb. Aşa se face că, după primul trimestru al acestui an, creditele în valută din judeţul Galaţi aveau o valoare în echivalentul a aproape 1.250 milioane de lei, în scădere cu 27,6 milioane de lei faţă de începutul lui 2016 şi cu aproape 187 milioane de lei mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Pe de altă parte, dacă ar fi să ne referim la tipurile clienţi, creditarea a crescut mai mult în baza împrumuturilor accesate de populaţie, în timp ce agenţii economici au dat înapoi în ceea ce priveşte finanţarea afacerilor prin intermediul băncilor. Mai exact, creditele firmelor au scăzut după primul trimestru la 1.414 milioane de lei, faţă de 1.541 milioane de lei în aceeaşi perioadă a anului trecut. Replierea se simte mai ales la creditele în valută, care în perioada de referinţă au scăzut cu aproape 100 milioane de lei, în timp ce scăderea la creditele în moneda naţională a fost ceva mai temperată, de „doar” aproximativ 20 milioane de lei, la 980,6 milioane de lei.

Strict la nivelul populaţiei, totalul împrumuturilor era, la sfârşitul lunii martie, de 2.058 milioane de lei, cu 5 milioane de lei mai mult faţă de începutul anului şi cu 81,1 milioane de lei mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În acelaşi timp, se observă că gălăţenii dau mai multă importanţă investiţiilor de natură imobiliară. Creditele de consum chiar au înregistrat o scădere pe parcursul ultimului an, de la 971 milioane de lei la 961,8 milioane de lei. Pentru locuinţe şi terenuri, populaţia din judeţul Galaţi avea, la sfârşitul primului trimestru, credite de 1.044 milioane de lei, cu 11,7 milioane de lei faţă de începutul anului şi cu 98,3 milioane de lei mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.        

Citit 2222 ori Ultima modificare Duminică, 30 Aprilie 2017 23:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.