O sală prea mică pentru tinerii gălăţeni interesaţi de programul ”Start-Up Nation”

O sală prea mică pentru tinerii gălăţeni interesaţi de programul ”Start-Up Nation”
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Desemnarea Sălii Senatului Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi pentru prezentarea programului guvernamental "Start-Up Nation România" nu a fost deloc inspirată. Afluxul celor interesaţi de modul în care pot deveni antreprenori cu bani de la stat a depăşit cu mult capacitatea micuţei săli.

Că studenţii şi tinerii gălăţeni sunt mai interesaţi de discuţiile practice despre cum pot deveni antreprenori, decât de o conferinţă oarecare, ne-am convins încă o dată ieri, cu prilejul prezentării în Galaţi a programului "Start-Up Nation România". Programul prevede acordarea unui sprijin nerambursabil de până la 200.000 de lei (aproximativ 44.000 de euro) întreprinderilor nou-înfiinţate, cu sediul social şi punctele de lucru în mediul urban şi zonele mai puţin dezvoltate. În Galaţi, prezentarea programului şi discuţiile practice au avut loc la Sala Senatului universităţii de stat gălăţene, care s-a dovedit neîncăpătoare pentru mulţimea tinerilor şi studenţilor interesaţi. Mulţi nici n-au mai putut intra pe uşă, aşa că, într-un final, au plecat dezamăgiţi, fără să audă nimic din cele discutate. Printre vorbitori s-au numărat doi secretari de stat, Adrian Mlădinoiu şi Harry Ilan Laufer, preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea, şi președintele Federației Patronale a IMM-urilor din Regiunea 2 Sud-Est, Marian Filimon.

Cine, cum, cât, când

Vor putea primi bani doar firmele recent înfiinţate, după data de 30 ianuarie 2017, data intrării în vigoare a OUG 10/2017. Ajutorul financiar nerambursabil este de circa 44.000 de euro, reprezentând maximum 100 la sută din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului. Potenţialii beneficiari trebuie să aibă capital integral privat şi nici datorii la bugetul de stat cele locale şi să aibă un cod CAEN eligibil, deja înregistrat la Registrul Comerţului la data depunerii cererii de finanțare. Important: firma trebuie să creeze cel puţin un loc de muncă, pe care să-l menţină minimum doi ani după finalizarea implementării proiectului.

Printre cele mai importante activităţi NEELIGIBILE se numără intermedierile financiare şi asigurările, tranzacţiile imobiliare, activităţile de jocuri de noroc şi pariuri, producţia sau comercializarea de armament, muniţii, explozibili, tutun şi alcool, pescuitul, agricultura şi prelucrarea produselor agricole.

Printre cheltuielile eligibile aprobate sunt achiziţia de clădiri, autovehicule sau francize, precum şi decontarea cheltuielilor cu salariile, utilităţile sau chiriile.

Înscrierea se va putea face online, doar în cadrul unei sesiuni de 30 de zile calendaristice în care aplicaţia va fi activă. Deocamdată, schema de minimis privind "Start-Up Nation" NU se aplică. Pentru a intra în vigoare, ea trebuie aprobată şi publicată în Monitorul Oficial.

Citit 3184 ori Ultima modificare Luni, 08 Mai 2017 19:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.