Cartoful salvează economia

Cartoful salvează economia
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Pe „ruinele” industriei se ridică mândru cartoful timpuriu de Vânători *

Pe vremuri, comuna Vânători era invidiată de vecini pentru bugetul consistent datorită societăţilor care îşi plăteau birul la Primărie. Aşa cum se ştie, fostele ferme ale SC AVICOLA deveniseră sedii pentru Tehnoutil, Staer, Asil, Iricad, Firogal, Beyler Decor, Metro, iar localitatea se putea mândri cu „avem de toate”.

Criza a muşcat deja din fondurile care intrau în vistieria locală. În vreme ce firmele altădată de succes abia îşi mai trag sufletul ori se descurcă şi ele cum pot, agricultura şi-a luat avânt şi tinde să ia faţa agenţilor economici.

S-a strâns cureaua

„Şi la noi se simte criza, pentru că sunt multe societăţi care îşi desfăşoară activitatea pe raza comunei şi şi-au mai restructurat activitatea, chiar şi la 50 la sută. În faliment nu au intrat, dar au intrat în conservare. Ne descurcăm binişor cu bugetul, dar comparativ cu anul trecut nivelul de colectare a impozitelor este mai mic. Chiar în primele două luni era la jumătate faţă de anul trecut”, ne-a declarat recent viceprimarul comunei Vânători, Marian Ghinea.

De exemplu, dintre firmele de pe teritoriul localităţii, Beyler, are necazuri mari. Cunoscut ca unul dintre cei mai mari producători de uşi metalice, uşi de interior, profile PVC şi tâmplărie PVC cu geam termopan din România, Beyler a intrat în procedură de insolvenţă, creditorii solicitând peste 120 de milioane de lei. Pe 9 iulie, a avut loc al doilea termen în procesul intentat.

Pe lista creditorilor s-au adunat nu mai puţin de 25 de persoane fizice şi juridice cărora Beyler le este debitor. Ca orice proces comercial, şi acesta va dura extrem de mult. Sediul firmei n-a rămas însă pustiu.

De suferit, suferă şi localnicii din comuna învecinată, Tuluceşti care erau angajaţi la Beyler. Din câte am aflat, oamenii se duc în continuare, ca să nu stea acasă, deşi salariile se dau greu şi nu integral.

Vara, la câmp, e criză de forţă de muncă

Dacă agenţii economici abia mai fac faţă situaţiei la Vânători, nu acelaşi lucru se poate spune despre agricultură. În vreme ce firmele nu mai au cu ce-şi plăti salariaţii, în agricultură e greu să găseşti forţă de muncă.

„La noi se cultivă celebrul cartof timpuriu. Avem suprafeţe în întregime irigate, instalaţiile funcţionează. E meritul doamnei primar Sicuţa Murgu. Alte localităţi au distrus tot, până şi dalele le-au smuls de la canalele de irigaţii, la noi funcţionează. E criză de forţă de muncă vara. Se aduc oameni cu microbuzul de la Pechea, Tuluceşti şi Măstăcani. S-au învăţat, ies la stradă şi aşteaptă pentru că ştiu că vin de la Vânători şi îi ia la muncă”.

„Pe raza comunei nu găseşti vara mână de lucru! Nici dacă te rogi de un om, cu 50 de lei tot nu vine să-ţi muncească la câmp. Zona noastră a devenit cunoscută. Vin să cumpere cartofi de la producătorii noştri firme de la Suceava, Piatra, Timişoara, Oradea, încarcă maşinile, tirurile şi pleacă în toată ţara”, ne-a spus viceprimarul din Vânători.

Să facem din gunoi, piaţă

Dacă tot se descurcă din plin la capitolul agricultură, localnicilor din Vânători le trebuie şi o piaţă de desfacere a mărfii. Autorităţile comunale vor să amenajeze o piaţă în locul fostei rampe de gunoi: „După ce astupăm rampa de gunoi vrem să plantăm pomi. Am comandat la CJ şi am primit ofertă gratis pentru salcâmi. Vrem să facem o piaţă pentru producătorii autohtoni. Zona e la şosea, la drumul naţional, aşa că ar fi un avantaj pentru toată lumea”, spune viceprimarul Marian Ghinea.

În concluzie, pe „ruinele” industriei se ridică mândru cartoful timpuriu.

Citit 1371 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.