Economia României nu mai duduie, fierbe

Economia României nu mai duduie, fierbe
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Au trecut vremurile când economia României duduia. Acum ea fierbe şi ar putea, foarte curând, să explodeze. "Fitilul" îl reprezintă intenţia guvernului de a transfera plata contribuţiilor sociale în "cârca" angajatului.

Una dintre cele mai mari confederaţii sindicale, CNSLR Frăţia, care are peste jumătate de milion de membri, pregăteşte greva generală în economie, anunţa ieri realitatea.net. Sindicaliştii sunt îngrijoraţi că, din ianuarie 2018, odată cu trecerea plăţii taxelor sociale de la angajator la angajat, salariile angajaţilor din privat vor scădea, pentru că patronii nu pot fi obligaţi să mărească decât salariul minim. Dacă CNSLR Frăţia va declanşa greva generală, aceasta ar putea cuprinde sectoare vitale, precum transporturile, energia, comunicaţiile, sănătatea, învăţământul, administraţia publică, asistenţa socială etc. Printre altele, sindicaliştii acuză faptul că salariaţii sunt lipsiţi de o protecţie reală, pentru că legea dialogului social împiedică negocierea contractelor colective la nivel de sector.

Se cere demiterea de urgenţă a ministrului Muncii

Acelaşi lucru l-au semnalat şi membrii unei alte mari confederaţii, Cartel ALFA, care au declanşat proteste de stradă încă de acum o lună. Pe lângă renunţarea la transferul taxelor sociale de la angajator la angajat, Cartel ALFA a mai cerut deblocarea negocierii şi încheierii contractelor colective de muncă la toate nivelurile, plecând de la propunerea comună de modificare a Legii 62/2011, pe care cele cinci mari confederații sindicale au înaintat-o guvernului. Pe de altă parte, preşedintele Cartel ALFA, Bogdan Hossu, a dat publicităţii o scrisoare deschisă, în care cere demiterea "de urgenţă" a ministrului Muncii, Olguţa Vasilescu, şi solicită preşedintelui Iohannis să îşi asume rolul constituţional de mediator între părţile implicate: guvern şi partidele de guvernământ, pe de o parte, şi partenerii sociali de cealaltă parte (confederaţiile patronale şi confederaţiile sindicale reprezentative). "Ministrul Muncii a elaborat una dintre cele mai proaste legi a salarizării publice, care nu numai că nu rezolvă problema inechităţii şi dezechilibrului în interiorul sistemului bugetar, ci o adânceşte. A făcut nişte promisiuni exagerate şi bazate mai mult pe închipuiri decât pe realităţi economice şi este incapabilă de a îşi asuma greşelile, preferând să sacrifice un întreg sistem social, punând în pericol construcţia socială europeană, creată cu mari eforturi în decenii de dialog social şi luptă pentru drepturi sociale", menţionează documentul citat.

Investitorii străini: "Nu înţelegem raţionamentul economic"

Pe de altă parte, Franz Weiler, preşedintele Consiliului Investitorilor Străini (Foreign Investors Council - FIC), a adresat o scrisoare prim-ministrului Mihai Tudose şi vicepremierului Marcel Ciolacu, în care comunică concluzia consultării în rândul membrilor FIC cu privire la transferul contribuțiilor sociale din sarcina angajatorului în cea a angajatului: "Companiile nu consideră binevenită această măsură, deoarece nu îi înțeleg motivaţia şi raționamentul economic". "Mutarea contribuţiilor sociale va avea un impact direct asupra salariului minim şi a celui mediu, care sunt folosite ca referinţe în alte legi, privind pensiile, asigurările de sănătate, indemnizaţiile sau ajutoarele de şomaj. Guvernul nu a realizat o cercetare pentru a cuantifica efectele transversale, ceea ce înseamnă că riscul unor consecinţe neanticipate este extrem de mare. De asemenea, nu există nicio siguranţă că, odată contribuţiile mutate, nu vor apărea noi taxe în sarcina angajatorilor", afirmă preşedintele Consiliului Investitorilor Străini.

Citit 3529 ori Ultima modificare Joi, 02 Noiembrie 2017 20:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.