Negocierile de la ArcelorMittal continuă. AFLĂ ce vrea sindicatul pentru siderurgiştii gălăţeni

Negocierile de la ArcelorMittal continuă. AFLĂ ce vrea sindicatul pentru siderurgiştii gălăţeni
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Pe 8 decembrie, reprezentanţii sindicatului Siderurgistul AMG şi cei ai administraţiei combinatului ArcelorMittal Galaţi vor discuta ajustarea salariilor brute ale siderurgiştilor, în contextul în care, de la 1 ianuarie, plata contribuţiilor sociale va trece în totalitate în sarcina angajaţilor. În acelaşi timp, negocierile pentru noul contract colectiv de muncă pentru anul viitor continuă.

Vinerea viitoare, pe 8 decembrie, sindicaliştii din cadrul Siderurgistul AMG, membri ai comisiei de negociere, se vor întâlni cu „omologii” din echipa administraţiei ArcelorMittal, pentru încheierea unui act adiţional la actualul contract colectiv de muncă, privind transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, transfer care se va produce începând cu prima zi a anului viitor. Este vorba despre o formalitate legală, impusă prin ordonanţele de urgenţă ale guvernului cu numerele 82 şi 79 de modificare a Legii dialogului social şi care prevăd că 20 decembrie 2017 este ultima zi în care mai pot fi purtate aceste negocieri colective. Reprezentanţii sindicatului Siderurgistul AMG „îşi exprimă speranţa că reprezentanţii administraţiei vor pune în practică cele două Ordonanţe de Guvern, reflectând cheltuiala lunară cu salariaţii”. Dacă va fi aşa, vom vedea. Sigur însă este că discuţiile pentru noul contract colectiv de muncă vor continua conform programului stabilit, pentru că negocierile pentru CCM pe anul 2018 nu au nicio legătură cu încheierea actului adiţional la vechiul contract.

Ieri, 29 noiembrie, a avut loc cea de-a doua întâlnire a sindicaliştilor şi reprezentanţilor administraţiei din cadrul comisiei de negociere pentru contractul colectiv de anul viitor. „Am prezentat administraţiei propunerile noastre de modificare a unor articole din CCM, 12 la număr, multe fiind consecința unor modificări legislative. Ne-am axat pe o protecţie socială mai accentuată pentru salariaţi. De exemplu, am solicitat ca 1 iunie 2018, aprobată de guvern ca zi liberă, să fie prinsă ca atare şi în noul contract. De asemenea, ne dorim ca durata noului CCM să fie de 12 luni şi nu de doi ani, aşa cum a fost până acum. De asemenea, bazându-ne pe o decizie a Curţii Constituţionale, solicităm ca, pe perioada cercetării disciplinare a salariatului, acestuia să nu i se mai suspende contractul. Aspectele salariale vor fi discutate ulterior”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al sindicatului Siderurgistul AMG, Vasile Crişan.

Următoarea întâlnire a comisiei de negociere va avea loc pe 19 decembrie. Actualul contract colectiv de muncă de pe platforma siderurgică gălăţeană, cu o valabilitate de doi ani, expiră pe 15 ianuarie 2018.

Citit 3138 ori Ultima modificare Joi, 30 Noiembrie 2017 10:14

7 comentarii

 • postat de HAHAHA
  Luni, 04 Decembrie 2017 10:25
  194.105.20.***
  La tesa simpli, de executie nu s-au marit nici cu 1 leu de trei ani !!!! Cica Revolutia industriala 4.0 !!!????
  0
  1
  Raportează
 • postat de george
  Duminică, 03 Decembrie 2017 14:14
  188.24.237.***
  Sa speram ca PSD o sa faca salariul minim pe economie 1000 euro cat de curand ,asa o sa creasca si salariile muncitorilor din combinat si Bruno sa ne lase cu vrajeala lui de 2 lei si sa dea salarii corecte muncitorilor.Cat despre membrii comisiei din partea sindicatului niste lingai cu salarii de peste 4000 lei care nu au nici un respect fata de muncitorii pe care ii reprezinta.
  0
  4
  Raportează
 • postat de Oțelarul
  Vineri, 01 Decembrie 2017 20:30
  86.120.174.***
  Cea mai proastă salarizare din istoria combinatului este in momentul de față ,cu 20la sută mai proastă decât perioada cea mai nefastă a salariilor înregistrată vreodată in combinat și ăștia mai negociaza, ce...?poate salariile lor
  1
  12
  Raportează
 • postat de Pregătitor șarjă
  Vineri, 01 Decembrie 2017 18:01
  86.120.173.***
  În final după ce am citit articolul am constatat că sindicatul siderurgistul nu cere nimic, acolo o zi festiva 1iunie și...?altceva?? O protecție socială mai bună ?adică ce? Vreun bon în plus? NIMIC!
  1
  11
  Raportează
 • postat de Pregătitor șarjă
  Vineri, 01 Decembrie 2017 13:13
  109.166.130.***
  Se negociază salariul minim , halal siderurgie, salariul minim , o să votez veșnic PSD că ăștia îl măresc an de an și îi dă frisoane lui Ribo Bruno că a mai crescut salariul minim cu câțiva bani.Niciodata în istoria combinatului nu a fost o salarizare mai proastă echivalentă cu salariul minim ca în momentul de față
  1
  12
  Raportează
 • postat de Marin
  Vineri, 01 Decembrie 2017 04:52
  109.102.25.***
  O intrebare pentru V.C si B.G.De ce va credeti voi cei mai buni?De ce nu întrebați membrii de sindicat?Ce salariu aveti voi,ce grupe de munca,?De ce nu sunteți transparenti?La nivel de secție,uzina aveti cate 2-3 ,,reprezentanti""care si ei si-au aranjat bine situația.Ei sunt interfata cu membrii.Latura umană a sindicatului.Eu una nu ma las pacalita .Stiu bine ce fac acesti smecherasi.Vedeti domnilor ca si la noi in sindicat e ca in parlament?
  0
  10
  Raportează
 • postat de yo
  Vineri, 01 Decembrie 2017 01:06
  82.137.14.***
  Mai intai aduceti prin cresterea salariului brut veniturile la aceeasi valoare de acum si abia dupa aceea negociati marirea salariului pe noul contract de munca. Si in niciun caz sa fie iar 50 lei pe 2 ani ca acum a venit salariul minim peste toate salariile muncitorilor din combinat. Halal siderurgie, e mai rau ca la o prafuita consignatie de cartier!
  0
  15
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.