Negocierile de la ArcelorMittal continuă. AFLĂ ce vrea sindicatul pentru siderurgiştii gălăţeni

Negocierile de la ArcelorMittal continuă. AFLĂ ce vrea sindicatul pentru siderurgiştii gălăţeni
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Pe 8 decembrie, reprezentanţii sindicatului Siderurgistul AMG şi cei ai administraţiei combinatului ArcelorMittal Galaţi vor discuta ajustarea salariilor brute ale siderurgiştilor, în contextul în care, de la 1 ianuarie, plata contribuţiilor sociale va trece în totalitate în sarcina angajaţilor. În acelaşi timp, negocierile pentru noul contract colectiv de muncă pentru anul viitor continuă.

Vinerea viitoare, pe 8 decembrie, sindicaliştii din cadrul Siderurgistul AMG, membri ai comisiei de negociere, se vor întâlni cu „omologii” din echipa administraţiei ArcelorMittal, pentru încheierea unui act adiţional la actualul contract colectiv de muncă, privind transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, transfer care se va produce începând cu prima zi a anului viitor. Este vorba despre o formalitate legală, impusă prin ordonanţele de urgenţă ale guvernului cu numerele 82 şi 79 de modificare a Legii dialogului social şi care prevăd că 20 decembrie 2017 este ultima zi în care mai pot fi purtate aceste negocieri colective. Reprezentanţii sindicatului Siderurgistul AMG „îşi exprimă speranţa că reprezentanţii administraţiei vor pune în practică cele două Ordonanţe de Guvern, reflectând cheltuiala lunară cu salariaţii”. Dacă va fi aşa, vom vedea. Sigur însă este că discuţiile pentru noul contract colectiv de muncă vor continua conform programului stabilit, pentru că negocierile pentru CCM pe anul 2018 nu au nicio legătură cu încheierea actului adiţional la vechiul contract.

Ieri, 29 noiembrie, a avut loc cea de-a doua întâlnire a sindicaliştilor şi reprezentanţilor administraţiei din cadrul comisiei de negociere pentru contractul colectiv de anul viitor. „Am prezentat administraţiei propunerile noastre de modificare a unor articole din CCM, 12 la număr, multe fiind consecința unor modificări legislative. Ne-am axat pe o protecţie socială mai accentuată pentru salariaţi. De exemplu, am solicitat ca 1 iunie 2018, aprobată de guvern ca zi liberă, să fie prinsă ca atare şi în noul contract. De asemenea, ne dorim ca durata noului CCM să fie de 12 luni şi nu de doi ani, aşa cum a fost până acum. De asemenea, bazându-ne pe o decizie a Curţii Constituţionale, solicităm ca, pe perioada cercetării disciplinare a salariatului, acestuia să nu i se mai suspende contractul. Aspectele salariale vor fi discutate ulterior”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al sindicatului Siderurgistul AMG, Vasile Crişan.

Următoarea întâlnire a comisiei de negociere va avea loc pe 19 decembrie. Actualul contract colectiv de muncă de pe platforma siderurgică gălăţeană, cu o valabilitate de doi ani, expiră pe 15 ianuarie 2018.

Citit 3369 ori Ultima modificare Joi, 30 Noiembrie 2017 10:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.