Un weekend pentru ţară şi Rege

Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

La înmormântarea regelui sunt aşteptate peste 100 dintre „cele mai nobile familii din Marea Britanie, Spania şi Grecia” – probabil şi prinţul moştenitor Charles! Un adevărat summit cernit – parcă un ultim gest de a aduna oameni importanţi pentru noi de către cel care a sprijinit România în exterior şi cât timp era interzis în interior. Aşa că pot lua drept un gest lăudabil şi prezenţa la Craiova a celor câteva sute de PSD-işti la mitingul-omagial pentru dispărut (Claudiu Manda, preşedintele Comisiei parlamentare SRI, mizase pe 30.000 la mitingul împotriva „statului paralel”, planificat iniţial sâmbătă, miting care s-a preschimbat în priveghi. Dacă la Bucureşti PSD şi-a pierdut… Firea, partidul s-a recules la Craiova, fieful doamnei Olguţa, organizatoare. Am remarcat, OK, lipsa unor simboluri de partid, dar şi că bustul regelui rămăsese murdărit de păsări! Au fost prezenţi poate doar cei care au ascultat de trei ori, precum în biserică: „Te lepezi de Iliescu?” Dar primul preşedinte nomenklaturist spunea că s-a iertat şi el din timp cu Regele. Şi principele dezmoştenit Nicolae va fi îngăduit la înmormântare. La căpătâiul unui spirit, se cuvine să te împaci. În Capitală, protestatarii fuseseră „convocaţi” pentru aseară la un marş de comemorare, urmat de un protest la legile Justiţiei. Neamestecate, dar anunţate cumva „la set”.

Şi în autobuz auzi convingeri contradictorii. Atacă monarhia poate cei dezamăgiţi de hoţiile şi incompetenţele zilei, sau nostalgicii care nu realizează că în dictatură e mai uşor să concentrezi fonduri pe programe necesare: Dej a ordonat Combinatul, Carol al II-lea ne-a făcut şefi peste zece judeţe. Unii amintesc obsesiv doar scăderile din Regatul României – chiar nu este momentul să le evoc, se ştiu –, dar pot măcar să constat rostogolirile ironice ale istoriei: PSD a fost cel mai mult la guvernare (ba şi când n-a fost), iar înainte de comunism, cei mai longevivi la putere, liberalii, erau numiţi de conservator „roşii”, burghezii fiind plasaţi la stânga latifundiarilor… Să ne iertăm Istoria!  

Aşa cum i-au aşteptat bunicii pe americani, alţi români văd în monarhie singura soluţie salvatoare – situaţie alimentată şi de purtarea regească ireproşabilă a monarhului, în contrast cu viermuiala corupţilor politici. Îmi amintesc însă că Bogza fusese întrebat de un vameş elveţian dacă e liber. Scriitorul a confirmat, dar mucalitul vameş i-a replicat: „Dar pe paşaport scrie «supus român»”….

Citit 1378 ori Ultima modificare Duminică, 10 Decembrie 2017 17:15

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.