A şti... dăunează grav sănătăţii?

Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Un cititor care semna Sile întreba, după un articol în care apărea numele Teatrului Dramatic (reproduc… exact): "cine este fani Tardini stiu decat ca este un teatru". Măcar… întreabă, tot e bine. Într-o zi, în faţa Dramaticului, m-a abordat un om simplu: m-a întrebat dacă lucrez la teatru. Nu! Aha. Dar, chiar dacă nu eram vreun proprietar de scenă, poate tot îl lămuream: fetiţa lui, parcă prin clasa a treia, întreba dacă "TEATRVL", săpat în marmura frontispiciului, e vreo greşeală "de tipar" sau ce. M-a bucurat că a întrebat, mai mult, l-am felicitat că ÎNTREABĂ PENTRU FETIŢA LUI. Da, în limba latină nu există litera U, mai greu de săpat în piatră... În altă zi, un bătrânel care adună tot felul de tăieturi din ziare în cărţi cu pretenţii ştiinţifice pe care le semnează, auzind o conversaţie la Bibliotecă, despre Teatrul "Nae Leonard", m-a întrebat DACĂ ŞTIU cine e "Nae" şi pe unde o fi aşezământul cu pricina… Altădată, un taximetrist (şi ei ştiu fiecare nume de bloc!), preluând un critic teatral, a trecut pe lângă Teatrul Dramatic, unde trebuia să oprească: "Păi nu, aici e Starea Civilă!". Nu fusese niciodată, dar niciodată…

Ei, omul simplu abia supravieţuieşte, dar am pretenţii măcar la demnitarii şi aleşii noştri, care nu află mai nimic despre meleagurile străine nici când le vernisează… mallurile! Şi am ajuns în Anul European al Patrimoniului Cultural, dedicat diversităţii patrimoniului european! Avem multe "jumelanges" - înfrăţiri: diversitate în… toasturi, puţine legături reale! Începând cu cea din ´63, cu oraşul britanic distrus, ca şi Galaţiul, la război - Coventry, continuând  cu orăşele din Italia, SUA, Costa Rica, Franţa, cu oraşul chinezesc Wuhan, dintr-o provincie în care numai numărul medicilor îl egalează pe cel al locuitorilor judeţului nostru, cu Franţa… Pessac, dintr-o zonă fabuloasă, în care s-au născut Mauriac şi Montesquieu, cu vajnice castele şi podgorii! Pentru la anul, s-a semnat deja Convenţia tehnică pentru finanţarea (vă place cuvântul, bre?) Sezonului Cultural România-Franţa. Cu 300 evenimente, aproape… ca la Sibiu. Până acum, schimburi culturale? Câteva şcoli, excursii comunale, la vreun muzeu şi cam atât. Pot să întreb de ce nu ÎNCĂ?!

Citit 1696 ori Ultima modificare Luni, 05 Februarie 2018 16:34

Mai multe din această categorie:

4 comentarii

 • postat de galateanca nemultumita
  Marți, 06 Februarie 2018 10:53
  5.13.195.***
  Doamne, Dumnezeule cata incultura, nici nu-mi vine sa cred asa ceva. Te face sa-ti crape obrazul de rusine ca traiesti printre asa concetateni. Un rol f. mare in educatie il are scoala, dar te intrebi cati mai frecventeaza astazi cursurile invatamantului primar, gimnazial, liceal, etc. si care mai este, astazi, calitatea dascalilor ?
  2
  12
  Raportează
 • postat de HAHAHA
  Marți, 06 Februarie 2018 09:33
  194.105.20.***
  De unde NU-I, nici Dumnezeu NU poate cere !!!!!
  0
  7
  Raportează
 • postat de Sandu
  Marți, 06 Februarie 2018 09:18
  109.103.134.***
  Daca cineva te intreaba este frumos sa si raspunzi,insa constatarea mea este ca nivelu mediu de cultura a scazut dramatic in ultimii ani si asta pentru ca familia si scoala nu mai este interesata de acest lucru care nu se masoara in bani.Intrebarea este buna .Orasul nostru este infratit cu multe orase din intreaga lume.Daca cei care au fost invitati ma refer la oficialitati ar fi venit macar cu o ideie practica de acolo, ce poate fi pusa in aplicare in Galati ar fi fost un mare castig pentru oras.Din pacate vorba proverbului au plecat... si au venit...si asta pentru ca si printre ei sunt unii care nu stiu numai cine a fost Fane Tardini sau Nae Leonard si asta nu ar fi poate cel mai mare pacat ci le lipseste in totalitate dragostea pentu orasul care le/a dat atat de mult.
  0
  8
  Raportează
 • postat de x
  Marți, 06 Februarie 2018 02:14
  24.18.127.***
  Nu stiu pe unde a trecut taximetristul "pe langa Teatrul Dramatic", dar la nici 100 de metri de teatru a existat un Oficiu al Starii Civile pe partea opusa a str. Domneasca (Republicii pe atunci), langa restaurantul Vanatorul si fostul CEC, exact la capatul dinspre Sud al acestei cladiri extinse, vecina cu cladirea unde va fi viitorul Club Planet.
  Oficiul a functionat prin anii '60-'70 (poate si primii ani din '80) in fosta si re-actualizata Casa dr. Aristide Serfioti.
  1
  5
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.