Sirenele funcţionează, dar ce facem noi după?

Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Sirenele de alertare a populaţiei în caz de atac aerian sunt ok, funcţionează, ne-am convins de asta, încă o dată, miercuri. E drept, două dintre ele au probleme cu acumulatorii, dar nu-i grav, se rezolvă rapid. Problema e alta: ce facem noi după ce sirenele sună „pe bune”? Se presupune că lumea e la fel de bine pregătită să reacţioneze la un atac aerian ca la un cutremur, când specialiştii ne recomandă, printre altele, să nu ieşim pe scări, să ne băgăm sub pragul uşii şi să aşteptăm să cadă blocul peste noi. La atac aerian e cam tot aşa, vorba celor de la Radio Erevan, numai că trebuie să ieşim rapid din case şi să mergem spre adăpostul antiaerian la care suntem „arondaţi”. Câţi dintre dumneavoastră ştiu unde este cel mai apropiat adăpost antiaerian, marcat cu un A mare scris pe el cu vopsea? De peste patruzeci de ani de când circul prin zona centrală a oraşului, nu am văzut niciodată semnul vreunui astfel de adăpost. Aşa că, la modul cel mai sincer, habar nu am ce să fac în cazul unui atac aerian asupra Galaţiului. Şi probabil că sunt mulţi ca mine. 
Poate că ar trebui ca autorităţile locale – Protecţia Civilă, ISU, Primăria, nu ştiu, cei care au atribuţii în acest sens – să iasă şi să ne spună, cu subiect şi predicat, ce să facem în cazul în care alarma chiar este reală. Să ne spună: „ieşiţi frumos din case şi mergeţi la locul X, unde trebuie să-l aşteptaţi pe domnul Y de la Primărie, care să vină cu cheia şi să vă descuie uşa”. Pentru că, poate nu ştiaţi, cheile de la cele 145 de adăposturi din oraşul Galaţi, fiecare cu o suprafaţă de 87 de metri pătraţi (atâtea erau acum patru ani, când „Viaţa liberă” a scris despre acest subiect), sunt ţinute de cineva de la Primărie. Înainte de reabilitarea acestor adăposturi, cheile fuseseră la administratorii blocurilor respective dar – pur şi simplu, suntem o naţie specială, nu ne putem abţine! – cei de la ISU au găsit în adăposturi murături, vin, ţuică şi alte asemenea produse „indispensabile” supravieţuirii.
Şi ar mai fi o mică... mare problemă. În adăposturile din Galaţi se pare că au loc, în caz de Doamne fereşte!, numai vreo 21.000 de oameni. Restul, scapă cine poate, după teoria „bătrânului Darwin”. Posibil însă ca aceste locuri să fie arhisuficiente, pentru că există printre noi destui care să nu dea „check-in” în adăpost dacă acesta nu are cablu TV şi internet wi-fi.

Citit 2732 ori Ultima modificare Vineri, 09 Februarie 2018 19:07

Mai multe din această categorie:

5 comentarii

 • postat de Tinta scrie pe noi !
  Duminică, 11 Februarie 2018 16:13
  77.111.244.***
  Bun articol. Bine punctate toate problemele.
  Oricum, nu cred ca aceste adaposturi...secrete, reprezinta vreo piedica in calea celor pe care ne straduim cu tot dinadinsul, de vreo cateva zeci de ani, sa-i facem sa ne bombardeze. In cel mai rau caz, s-ar putea sa nu ne nimereasca cu obuzele din cauza ca au ochii inlacrimati si le tremura mana datorita hohotelor de ras pe care li le vom provoca avand in vedere nivelul nostru de pregatire si de dotare !!!
  In tot cazul, clasa politica din Romania ar fi fericita de o asemenea ,,mana cereasca'' (o agresiune armata impotriva Romaniei) pentru ca, in felul asta, ar avea prilejul sa se faca remarcata pe plan international... Daca tot nu a reusit in niciun chip sa atraga atentia prin realizari , macar din postura de victima poate va avea mai mult succes.
  1
  9
  Raportează
 • postat de Galatean
  Sâmbătă, 10 Februarie 2018 15:40
  95.76.2.***
  Tot sunand alarma, oamenii se vor obisnui, iar cand o sa fie un dezastru, nimeni nu o sa mai reactioneze!

  Este o chestie psihologica de care autoritatile nu tin cont!

  Analistii, psihologii ar trebui sa analizeze aceasta stare care nauceste populatia!

  Ti-ai gasit, ei fac rapoarte, sedinte de dragul evidentei, dosarelor, dovada ca traim in trecutul comunist al rapoartelor seci!

  Sa traiti, am inteles!

  Ai inteles pe dracu!
  1
  14
  Raportează
 • postat de Jon
  Sâmbătă, 10 Februarie 2018 10:54
  5.13.191.***
  Dumnezeu cu mila, pentru restul!
  1
  11
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Sâmbătă, 10 Februarie 2018 10:08
  5.13.249.***
  Este mai rau ca-n titanic! Macar vasul avea aproape 1200 de barci si peste 2000 de pasageri! Adica echipajul, clasa I si II se pot salva linistiti! Clasa IIIa ca si cea din Galati pot muri agitati sub darmaturi sau pe strada! Sa veti succese!
  Acesta este respectful si grija autoritatilor pentru prostii ce platesc taxe si impozite! Eterna si groteasca colonie!
  0
  12
  Raportează
 • postat de Paduraru Daniel
  Sâmbătă, 10 Februarie 2018 08:32
  86.125.62.***
  cheile de la cele 145 de adăposturi din oraşul Galaţi, fiecare cu o suprafaţă de 87 de metri pătraţi (atâtea erau acum patru ani, când „Viaţa liberă” a scris despre acest subiect), sunt ţinute de cineva de la Primărie.

  Pe bune???
  5
  7
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.