Când învie bunătatea din noi?

Evaluaţi acest articol
(17 voturi)
3 comentarii

Sărbătorim 100 de ani de la Marea Unire anul acesta, dar parcă niciodată n-am fost mai dezbinați, mai porniţi să ne sărim unii altora la beregată, uneori pentru cele mai stupide motive. Uităm, permanent, lucrurile care contează cu adevărat: sănătatea, iubirea, prietenia, ajutorarea aproapelui fără pretenţia de a primi ceva în schimb, fără aşteptarea vreunei iertări divine. Asta pentru că Dumnezeu e bun şi iertător cu toţi, fără condiţionări. Iar dacă faci un bine cuiva, îl faci pentru sufletul acela şi pentru sufletul tău. Atât. Nu pentru fală, nu ca să vadă lumea cât de darnic eşti, acum, de Paşti, ci doar ca să slujeşti binele din tine, nu răul.
Mi-e sufletul greu gândindu-mă la ce se întâmplă acum în ţară: puterea e ocupată să ia de pe noi 1.000 de piei pe care nici nu le mai avem, opoziţia e ocupată să ia puterea, iar cetăţenii au ajuns o masă de manevră pentru toţi actorii implicaţi. E foarte greu să mai fii imparţial, când vezi, pe de o parte, oameni care se luptă să trăiască şi care ajung, la vârste înaintate, să depindă exclusiv de mila publică, deşi au muncit mereu cinstit, iar pe de altă parte cetăţeni care sunt mai presus de lege şi se cred, uneori, şi mai presus de Dumnezeu. Cunoaştem cu toţii cazurile: de la lucruri mărunte, precum vecinul acela care mereu îţi ocupă locul de parcare, ascultă muzică la maximum sau dă găuri cu bormaşina după 10 seara, până la infractorii care îi dau în cap unui vârstnic şi îi fură toată pensia din portofel sau, şi mai grav, cei care fură din banii statului sume de zeci de milioane, fără să se teamă de pedeapsă, protejaţi fiind de clanul mafiot la modă. E dificil să mai găseşti în tine forţa de a promova binele, de a-l susţine, atunci când răul pare să o ducă bine peste tot în jurul tău, atunci când ura este promovată la rang de valoare morală - cu condiţia să-i urăşti pe "ai lor", nu pe "ai noştri" - când se încurajează discriminarea, nu integrarea, duşmănia, nu prietenia, iar despre munca împreună pentru un scop comun, în ciuda diferenţelor dintre indivizi, nici nu poate fi vorba. Nu-mi rămâne decât să sper şi să mă rog ca oamenii să ia de la Iisus, care, iată, nu oboseşte să se piardă pentru noi toţi, modelul de iubire, de incluziune, de spirit de sacrificiu care încă ţine vie flacăra credinţei şi după două milenii. Hristos va Învia. Bunătatea din noi, când?

Citit 1696 ori Ultima modificare Joi, 05 Aprilie 2018 22:59

3 comentarii

 • postat de eu Duminică, 08 Aprilie 2018 08:55 5.13.177.*** Link la comentariu
  2
  5

  Comunismul a rupt coloana vertebrala a acestei natii, exact intr-un moment in care Romania ca tara si romanii ca natiune existau pe harta Pamantului ... Ce se intampla de 30 de ani incoace este exact rezultatul acestui fapt, din Basarabia si Bucovina au plecat evreii si germanii care aveau pian in casa in timp ce romanii traiau in gropi scobite in pamant iar intelectualii au fost dusi in Siberia, din Regat si Transilvania au emigrat sasii iar intelectualitatea la fel a fost exterminata in puscarii ..... Ce a ramas in loc ? In Basarabia si Bucovina de dincolo, in prinicipal urmasii alora de care spuneam mai inainte, de traiau in gropi, prostituatele si rachetii Europei. In Vechiul Regat si Transilvania, de asemenea, cu mica diferenta ca astia de aici, neavand arme pe maini, nu prea s-au facut racheti si fura mai mult dand microbuzul cu spatele in vitrina ori intrand peste om in casa si stand pana spune unde are banii ori pur si simplu cioarda prin metrou ori supermarketuri. Din punct de vedere sociologic, este o consecinta absolut fireasca a asanarii culturale si educationale pe care a facut-o comunismul in acei ani, de aici provin batranii nostri care arunca gunoaie pe jos de mana cu nepotii, sar la bataie in parc de mana cu nepotii, isi asmut nepotii sa rupa picioarele celorlalti copii la fotbal si cate si mai cate. Intr-un cuvant, este vorba de generatia pentru care lipsa de educatie constituia o virtute, ei sunt cei care tin pesedeul la putere de 30 de ani. De aici dezbinarea si faramitarea nationala pe care o traim, este o realitate chiar daca vrem sa acceptam chiar daca nu. Gradul de alfabetizare intr-adevar nu era mare nici in Romania Mare, dar nu suporta comparatie. Din punctul meu de vedere, de la lipsa de educatie porneste totul. Sa speram ca se intampla ceva cat mai curand sa se opreasca cumva procesul asta de dezintegrare sociala, morala si nationala. Trebuie sa incepem prin a constientiza ca practic nu ar trebui sa indraznim sa sarbatorim ceva la 100 de ani de la Marea Unire, suntem o umbra a ceea ce am fost. O comparatie care imi vine in minte este cea cu vechii egipteni, care sunt urmasii acestei mari civilizatii ? Niste amarati ca si noi. Christos a inviat ! De la noi insine proneste totul, sa nu mai traversam pe rosu, sa nu mai aruncam gunoaie pe jos, sa nu mai parcam deamboulea pe unde apucam, sa nu mai vorbim tare intre noi pentru ca nu intereseaza pe nimeni ce probleme avem noi de dezbatut, sa nu mai mergem la Biserica si la teatru in blugi si adidasi si tot ce ne face sa fim oameni intr-un cuvant, asa vom capata putere ca natie, daca vom reincepe sa traim ca oamenii

  Raportează
 • postat de Florin Sâmbătă, 07 Aprilie 2018 11:23 90.95.184.*** Link la comentariu
  2
  1

  Vesnicul fatalism .. Nu putem face din speranta un vis sau un mit . Singurii oameni care mai spera , sunt fix aia care cred si credeau ca dumneata , dar totusi simteau nevoia de ceva mai mult decat un simplu trai . Merg la Biserica si fac copii pe cale naturala , iar ca ignoranti ce sunt , nu e ciudat ca nu se ignora intre ei ca oameni ? Sau asta e problema ? Faptul ca ignora ceea ce marea majoritate nu si anume realizarile omului si cultul lui construit cu sudoarea fruntii de-a lungul a mii de ani . Nu ?

  Raportează
 • postat de Iancu Jianul Vineri, 06 Aprilie 2018 16:11 5.13.205.*** Link la comentariu
  7
  3

  Visuri.... Bunatatea, simtul de raspundere, echitatea, actiunea si echilibrul pana si biserica nu si le insuseste... doar de fatada! Hai sa dam 1500 de Ron pe un botez... "cu voia Domnului!" Domn a fost Stefan Cel Mare si domnitor totodata!
  Dar daca mergem in grup de paste... suntem credinciosi... tare... in medie... artimetica ... goala pe dinauntru! Ingredientele din pacate trec intai prin portofel... si mult nu-si permit sarbatorile pascale! Pacat de cine conduce aceasta tara! Pardon cei... ca-s multi... nu merita nici macar viza de turist!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.